Thursday, October 15, 2009

aNtara keliru, musykil dan serba salah?

Assalamulailkum...

bertemulagi kita di topik yg baru...saje ana kupas bnda ni..sbb ana pasti ramai yg kt luar sane mgalami permasalahan ini...x kira dalam ape perkerjaan or perbuatan, pastinya kadang2 perasaan ini mghantui kita..aaahhhh..kdg2 waktu kita tgh bengang tuh lah..byk kecelaruan yg mndatang..dalam pelbagai aspek dibahaskan dgn ketiga-tiga perasaan ini..kadang2 bnda ini mmbawa kepada kebaikan dan kdg2 mmbawa pada kesusahan dan juga boleh jadi kemurkaan...jadi kita perlu mmpunyai satu bntuk pemikiran yg mantap mengawal kehendak kita dgn berpandukan akal dan iman...pernahkah anda berasa keliru untuk membuat sesuatu keputusan?? oo..ana pasti sudah tentu ramai yg alami perkara ini..bermula dgn pertimbangan akal sehat melawan akal nafsu dan juga bertmbah bengong dgn kata2 rakan2 yg mnyebabkan kita gagal mmbuat keputusan dgn sewajarnya..aahh betul kerr keputusan yg aku buat ni?? kita pasti akan risau memikirkan tntang keputusan yg kita buat,,betul ke salah ni eak?? so...solution nyerr bila keliru..jgn biarkan keliru mguasai akal..boleh jadi dari keliru bawa kepada permasalahan yg besar,,ohooo..tapi jgn pula jadi pak turut atau lurus bendul yg senang2 ikut ckp org..Allah ciptakan akal dgn sekompleks ciptaan yg mmpu berfikir mnjangkaui kederat diri..jadi jgn pandu akal dgn nafsu..utamakan yg pnting dari yg pnting..jgn pikir utk menerima sesuatu yg berharga apabila kita buat sesuatu keputusan tetapi pikirkan apakah yg akan anda lakukan untuk memuaskan hati org laen..agar anda akan puas ati dgn keputusan yg anda buat..

serba salh?? oho..kacau2! byk sgt rasa serba slah smpai nk wat tu x leh..nk wat ni x leh..
mcm ni lah..kekuatan kita utk menangani serba salah ini adalah dgn ilmu!! itulah sbbnya tamadun yunani di cordova sgt mementingkan ilmu..kerana ilmu asas bg segalanya.. islam sgt menekankan ilmu..agar apa yg kita buat x jadi slah ats dasar ilmu yg kita pelajari.. mcm ne pulak dgn serba salah bnda ni dosa ke x eak?? mengikut ilmu tasawur moden..apabila kita ada perasaan itu,sebenarnya Allah telah memercikkan nur pada hati kita agar meinggalkan perkara itu..kerana bnda itu sudah tntunya salah..sbnrnya apabila kita rasa srba salah dlm ape yg kita buat..contohnya kita berasa betul atau tidak tindakan aku ni ea..uh..maka tinggalkan lah perkara itu keran 90% perkara itu salah..

jadi resolusinya..Allah jadikan akal,hati,nafsu,iman dan naluri agar ianya dpt mnjadi pro and kontra kepada manusiq..jadi hanya org yg pndai menjaga imannya sahaja yg mmpu tangani masalh2 dgn baek..jgn biarkan nafsu mnjadi tongkat kepada kita melalui jalan2 di dunia ini yg byk penipuan dan cubaan..

Tuesday, August 25, 2009

Aku daPat $1000


salam..
saje nk share story aku..actually peristiwa ni berlaku last week..


actually last year my bro kt Jepun ade janji kalau aku score 9A in PMR he will give me $1000..
and aku pun x kesah sgt..sbb aku da tau mmg akan score 9A lah..hehehehehe..xde ar..aku excited ar bile dgr kan..sape x suke 1000 tu?? so Alhamdulillah apabila result PMR kuar seperti yg dijangka I got 9A!!!! caiYok ar..mlompat lompat aku...bukan ape dulu time UPSR dapat 4a 1B jer so skang dapatlah merasa flying colour kan..mase tuh x pk nk mntak my bro satu ribu..cam xsmpai aty jer..cehh bajet aku baek pulak..haha..tp lame2 cam x patut lak x mntak..aku pun wat x malu jer mntak..hehehe..ye ar takut2 t dia buat2 lupa..bukan leh caye..huhu..so aku pun kene ar tunggu dier balik Malaysia..and after a half year finally aku dapat gak $1000 aku...apy bapak arh aku..da xtau nk beli ape..ade idea??hehehe..mungkin bg korg $1000 apelah sgt kan?? ye ar bukan aku x tau korg ni anak2 org kaya..apelah sgt 1000 tuh..antime lah mntak bapak tul x?? tp bg aku ianya suatu yg besar bro..ape2 pun kita mestilah beringat selalu bahawa tanpa izin Allah aku x dapat pun 1000 tuh..rezeki Allah hadir tnpa kita tahu..oleh itu kita hendaklah sentiasa mnjadi org yang bersyukur..Alhamdulillah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...