Wednesday, July 27, 2011

8 Tempat Paling Pelik Didunia

Hye and Assalamualaikum.....

entry kali ni nak tUnjukkan 8 tempat yg paling pelik didunia..
bukan niat aku show benda ni nk suro korg sume gaRuk kepala dan rasa pelik..
atauPun nk sUro korang teNganGa sebab terLalu pelik..tapi..
aku nk suro korg sume same2 mengagumi keBesaran dan kehebatan Alam Ciptaan Allh S.W.T ..

Dialah Allah, Yang Menciptakan sekalian makhluk; Yang Mengadakan (dari tiada kepada ada); Yang Membentuk rupa (makhluk-makhluk-Nya menurut yang dikehendaki-Nya); bagi-Nya jualah nama-nama yang sebaik-baiknya dan semulia-mulianya; bertasbih kepada-Nya segala yang ada di langit dan di bumi; dan Dialah Yang tidak ada tuluk banding-Nya, lagi Maha Bijaksana. ( Ayat 24 : Surah al-Hasy-r )


1) PAMUKKALE - TURKEY


Kolam ni terjadi pas 1 gempa bumi kat Turki beribu tahun dulu yg membuatkan tanah2 tu ada yg naik dan ada yg turun. Bawah tanah tu ada mata air panas maka bila terjadi gempa bumi tu, bawak naik air panas tu. Air panas tersebut mengandungi kalsium yg sangat tinggi. Pamukalle bermaksud Istana Kapas di sebabkn warna air yg berwarna putih susu. Pada zaman Greco-Romans, mereka buat bandar yg bernama Heirapolis dan menggunakan tempat ni as "Healing Place".

(Tempat ni dh di tutup oleh UNESCO sebab ada kejadian pelancong mandi kat klam tu)



2) MOERAKI - NEW ZEALAND


Batu yg besar ni terletak kat Pantai Otago dan terjadi sama mcm proses mutiara terjadi.
Lagenda kaum Maori mengatakan batu ni di bawa nenek moyang dorg dalam sampan yg besar dan batu2 ni adalah tinggalan kapal tu.


3) NINE HELLS OF BEPPU - JAPAN


Beppu, terletak kat Kepulauan Kyushu adalah penghasil kolam air panas kedua terbesar di dunia. Di katakan "Hell" di sebabkan keadaan kolam yg mcm pintu neraka masyarakat Jepun di tambah lagi dengan warnanya yg merah. Antara tempat tu adalah Sea or Ocean Hell (Umi Jigoku), Shaven Head Hell (Oniishibozu Jigoku), Cooking Pot Hell (Kamado Jigoku), Mountain Hell (Yama Jigoku), Devil or Monster Mountain Hell (Oniyama Jigoku,) Golden Dragon Hell (Kinryu Jigoku) and White Pond Hell (Shiraike Jigoku). Malangnya, petempatan kat sekeliling kolam tu dan terlebih di bangunkan maka tak hairan jika satu hari nanti kolam2 ni di tutup.


4)GREAT BLUE HOLE OF BELIZE


Aku rasa ramai yg tau tempat ni kan? Blue Hole of Belize adalah salah satu pintu masuk ke dalam rangkaian gua di dalam laut. Ia berwarna biru disebabkan kedalaman air tu adalah dalam 130 meter. Gua2 dalam rangkaian tu kebanyakannya kering maka sesape yg berani boleh cuba skuba kat situ


5)HELL'S DOOR - TURKMENISTAN


Terletak kat Turkmenistan, percaya atau tak ini adalah buatan manusia. Pada tahun 1971 askar Soviet dapat tau kat situ gas asli maka dorg pun mula la mengorek. Pas dah sampai ke ke dalaman 25 meter, bumbung tempat yg menyimpan tu runtuh dan mengakibatkan gas asli tu terbebas. Ianya terbakar lepas pihak Soviet amik keputusan untuk tanak ada kes penduduk tempatan keracunan.

(Lihat pada waktu malam dan tempat ni boleh di lihat sejauh mata memandang, bayangkan dari tahun 1971 benda ni terbakar tak berhenti. Kalau di convert ke tenaga untuk kereta, whoah..)


6) SANQINGSHAN - CHINA


Taman negara China ni biasa kita tengok dalam filem2 fantasi dorg. Di katakan syurga dewa masyarakat China. Mengikut lagenda, seorang puteri China memujuk 4 dewa alam iaitu api,air,angin dan tanah untuk membuat taman ni untuk dia

[kalau korg pegi, carik la angle yg terbaik dan korg akan jumpa empat elemen tu iaitu pancaran matahari (api), kabus (angin), air terjun (air) dan gunung (tanah)]


7) EYE OF AFRICA - MAURITANIA

Ikut lagenda, tempat ni adalah testing ground bomb nuklear zaman dulu (google sejarah tamadun Indus yg di katakan lenyap sbb bom atom)

8) RACETRACK PLAYA - USA



Batu tu bergerak setahun sekali di sebabkan setiap tahun, tempat tu akan hujan dan akan membuatkan tanah yg kering menjadi lumpur. yg menjadi misteri, batu2 kat situ ada yg seberat beratus kilo dan tempat tu adalah tempat yg paling rata di dunia.

Wednesday, July 20, 2011

Walaupun Terkilan tapi d best way adaLah Bersyukur


Tahniah utk kawan2 yg dapat g Over Sea and akan melabuhkan sayap2 dakwah ke serata dunia..


Since dari keluar result aku x pernah luahkan perasaan aku..
walaupun dalam hati rasa sakitnyerrr ya Allah..
xde air mata utk aku lepaskan sebab aku yakin ni ketentuan Allah yg terbaek utk aku..


Saat yang palinng aku terharu bila tgk kawan2 yang rapat dgn aku dapat result best2..
Mase tu rase nk nges sgt..sbb aku bgga sangat dirog can get the best result..
bukan senang nk mgukir senyuman Mak Ayah dgn kejayaan kita..




tapi kali ni aku gagal..
xde senyuman..air mata pun xde..
maknenyerr segala galanya telah diserahakn pd ktntuan Allah..
mak ayah aku redha bila aku kata result aku worse..


berapa? 7A je..


mak ayah aku kata apa ?


" alhamdulillah..ok lah tuh..bersyukur..apa yg ada tu terima je "


aku nk menangis dgr mak aku ckp mcm ni..aku rasa aku x wat yg terbaek lagi utk diorg..


Bila tgk kawan2 dapat result 11 A..aku happy sgt..
Bila tgk diorg jerit2..gelak2..nges2..peluk2..


Satu je yg aku igt..dulu mase aku amik resulty PMR..


x sampai sesaat aku tgk result aku..aku terus jerit and peluk ayah aku...


9A!! ya Allah syukur sgt...betapa seronoknyerr dapat 9A!


pengorbanan..usaha..doa..tawakal aku pd Allah terbalas..


tU lah hari yg paling mggembirakan..dan saat tu xkn muncul lagi..


dalam hati mgharapkan sekali lagi Rahmat tu datang utk SPM..tapi hajat aku x kesampaian..
terpaksa diamkan diri..and dah selang sebulan baru mak aku dapat tgk result SPM aku..
see..betapa kecewa nya akuh..but semua tuh dah berlalu..dan aku jadikan semua tu sumber kekuatan aku..tapi rase terkilan tu akan datang bila dengar kawan2 dapat scholar..Mara..JPA...Petronas and mcm2 lagi lah..


Bila buka FB : sume sebok citer sal scholar lah..mcm ne nk wat ni lah..nk isi tu lah..nak apply cam ne lah...


DALAM HATI RASA BENGANG SGT..


kadang2 rasa diorang ni bgga sgt nk cerita2 kt org ramai..konon nk kasi tau satu dunia..
tapi tu bukan salah diorng..everything is right..aku yang salah x belaja betol2 dulu..


Dulu kecik2 bila org tanya nak jadi apa..


aku cakap saya nk jadi DOKTOR...nak g IRELAND...
kadang2 tu aku cakap aku nak jadi PEGUAM nak buka FIRMA sendiri..
ada masa aku cakap aku nak jadi PHARMACIST nak buka FARMASI sendiri..
aku nak g MESIR..study sane...hmm mcm2 lah kan..


buT everything haNya angan2 aku..


dan daLam mengimpikan kehidupan..ada jugak yg jadi kenyataan..


skang aku study kt Uitm Shah Alam..buat Foundation in Law setahun jee..
then boleh smbung degree 3 tahun..
then buat BLS 1 tahun..
then chambering 2 tahun..
then buat bar 1 tahun...


Then baru lah aku layak dapat lesen sebagai PEGUAM..insyaAllah...


Panjang kan fLOw die?? 8 tahun...sama dah macam aku nk jadi doktor..bukan senang act nk Jadi LAWYER ni...so jgn igt sume bnda mudah..


ni adalah HARAPAN ayah aku..die happy sgt aku buat LAW coz die pOn LAW student gak dulu..
die kata die nk tgk aku buka FIRM..insyaAllah..mudah2 han..


Skang ni..hidup aku dalam negara je lah..harap2 lepas foundation ada scholar offer utk aku..


And x lama lagi ramai lah kawan2 aku yg nk fLy dah.,
skang ni heboh jugak lah yg baru dapat masuk..
untuk intake yg keberapa tah ni..
hmm...perasaan sedih and terkilan tuh datang balik..


KENAPA AKU MESTI RASA MCM TUH??


ntah laa weii...apa pun yg terjadi..aku tetap bersyukur..
mak aku cakap..tinggal aku je harapan keluarga...
aku anak BONGSU..hmm...
mcm2 yg aku pk nih...
masalah abg aku yg sangkut kt JEPUN pun x settle2 agy..
sampai skang x pat mane2 tawaran belaja agy..cian kan??
lepastu abg sulong aku yg xnk smbung degree..


arghh tention lahh...sdeyh sume ade..
org x tau nape aku berubah..
yeaa..one of that sebab bnda2 mcm ni lah..
duk umah tention!
aku try nak cari something yg free..bebas dari sume bnda,,
sampai aku lupa sapa aku..


but Alhamdulillah siket2 aku patah balik..
coz kat atas sane ada ZAT yg PALING AGUNG yg tahu segala galanya yg terbaek..


abg aku kata ; jangan salahkan keadaan..kalau kau salahkan keadaan samalah mcm kau slahkan takdir Allah..jgn mengeluh sebab kalau kau mengeluh kau mengeluh dgn Allah..


aku paham ni sume permulaan utk hidup yg akan datang..
so, x kira dimana korg berada,,jangan pernah lupa diri..
insyaAllah Islam will spread over d world..makin besar nikmat..makin tinggi ujian yg Allah bg..


Allah bg rezeki x sama utk sume manusia..
Apa yg ada tu bersykurlah..insyaAllah akan digandakan...



Monday, July 18, 2011

Sunday, July 17, 2011

Cuti Seminggu!!



hye!! soryy x update blog utk beberapa ari ni..malas nk tulis sbb bz..ceyyy bz lah sgt kan..haha..

ape2 pun..skang ni dah ari ke 4 aku bercuti! sedar x sedar kan...dah 4 arii..
tanx uiTm bg cuti!! i Love Uitm sbb univ lain x pat cuti..haha!

tapi masalahnyerr assignment banyak..dan yang paling menjadi masalah ialah aku x buat2 lagi sume keje2 ni walaupUn dah 4 ari cuti! haha...ahhhh!!! lantak lahhh...

CUTI IS CUTI KAN??? kAN?? =)

nnti laa lagi 3 arii nk balik aku wat la..hahaaa..semPat pulak kan??

eishh x Boleh ni..x boleh..4 ari dah lenggang kaki...sedap makan..sedap tdo..xkn x nk wat keje!

aPaiiiii! ingat ni..EXAM is around the corner..so u better beware!

ishhh..exam nk dekat lahh...koranggg tOlong lah aku,,takut ni..( poYo ) haha..

macam ni lah senario pelajar2 kt malaysia...bila bagi cuti msti lupaa buku lupa segalanya..
betul kan?? alaaa..ngaku je lah..x yah nk poyO lah k! kalau korg budak streT A's spM sekalipun xde makne ko balik2 umah abiskan mase dgn hw and study..tIpu!!! haha...

ape2 jew lah..xnk ngaku sudah..poYo lah korg,,haha.

sebab aku dah wasting mase byk sgt dgn perkara2 yg x berfaedah..sO aku akn pastikan aku wat sume assgmnt..keje2...past year question..mulai malam ini... hOoreyy!

ingat nih..my terget utk exam akn dtg.. 3.5 and aboVe!! pray for me okeyh!

APAI well done! tanx sume =)

Sunday, July 10, 2011

SeronokNyer eXpLorace di Bukit Cerakah !

hye! Assalamualaikum...


semalam 10 Julai adalah hari yg sgt2 meletihkan dan mnyeronokkan...


aku citer dari awal lah k..


ari sabtu : 9 Julai 2011


malam tuh aku and d geng tdo lmbt gile..kul 5 pagi sebab tgk movie kt bilik...


mula2 tgk citer Zombie then tgk citer 3 idiot!


2 movie dalam satu malam..bersgkang mata tgk movie boleh..tapi kalau study..kejap je dah kiOk~


ape2 pUn it was the best night in my rOoM Perindu 1414 =)


Ahad : 10 Julai 2011


ary ni sepatutnyer kitorg ade ex-cel explorace dibawah anjuran Majis Pemimpin Hadhari..
pukul 7.30 patut2 dah kumpul dah kt mAwaR! tapi ape kan daya...mata nih x larat nk bGun..haha
lagipun aku igt kene kuMpuL pukul 9 pagi! hehehe,,lagi dhsyat..


tgh2 syok tdo ni..tibe2 abg saifudDin call..


"hello Assalamualikum "
"naim ye ni ?? ""
" ni abg nih..nk tnye jadi x pergi pagi ni?"
" baru bgun?? kalau boleh cepat siket lah. bas da nk sampai ni "
" kejutkan lah kawan2 lain.kalau boleh dtg lah ea. kitorg pun dah setting2 dah org "


aku dgr pun jadi x smapai atii..yela..penat2 diorg wat program..aku pulak yg nk xnk je join..
so aku pun gagahkan jugak la diri n bgun mndi and pergi lah ke mawar dgn azri..aku kejut2 nas tapi die xnk bgun..ape nk wat..die pilih tdo..xpk program yg org dh wat..


so sampai2 mawar ade abg Sifuddin je.Naqib akuh.


susah payah die cari kan transport utk kitorg.abes die call kawan2 die suro amik aku dgn azri.
last2 kitorg naik motor..hahaha! speciouLnyer! org lain naek bus..aku naik moTor..hehe..


sampai2 je sume org pandang! uhh shittt...jgnlah pandang aku camtuh..kantoi lah aku bgun lmbt..hahaa..dah la dak2 pompuan ramai glee..uhh..malu seyhh..


btw..xpe..atleast aku dah samapi ke tempat explorace ni..
act explorace ni berbentuk dakwah..erm..islamic programme lah ni..thats why aku join..


sume sekali ada 5 group and kitorg group 3..
dah la kitorg last sekali gerak sebab lmbat siapkan bndera and cheers! hehe..


lembab betol! tapi aku bgga gak sebab cheers kitorg paling best! tgklah spe buat kan..


Apai yg buat! mesti best..hahaha...


kitorang sesat barat lahh dalam hutan tuh..penat bejalan tapi nasib baek sume sporting..xde nk marah2 ni..kitorg x pk pun nk menang..pk nk jalan2 je..besttt..hehe..


maka terjalinlan lagi tali persahabatan sesama islam bila aku join program ni..


kat sini ade gmbar2 mase program tu berlangsung...




















Tuesday, July 5, 2011

Trip To Parlimen !

hye kawan2!

nak dgr citer x??

act pagi tadi student law ade lawatan ke parlimen...so excited lahh nk pergi ni..ye lah..1st time kot! konon dapat inspire aku lah kan..to be more successful in my course ni..
kalau ikut plan asal,,pagi tadi sume dah kene kumpul kt mawar pukul 8 pagi tau! haha.
jauh gak tuh dari kolej akuh..so sepatutnye aku kene bgun stgh jam awal lahhh paling2 cikai pun supaya x kene tggal bas..tapi kan..korg tau aku bgun pukul bape??

ha!! amik kau sekali!! pUkul 8 baru aku bgun!! kuang3..!

terok kau naim! haha...shazmi sampai call aku..

"cepat sikett weiii...org da naik bas..haha"

aku pun dgn muka x malu nyer..lariiiiiiiiii~~~~~ haha!!
wahh malu nyer aku.!!
agak2 da nk dekat dgn bas aku jalan jee..xnk lah kasi kantoi kan..aku da lmbat..ahaha..

malu..malu..malu...!! sume org duk tunggu aku dalam bas..haha..

naik2 je bas..sume ketawa..cehh!! korg ni kan!! wat akuuu segan je la...tapi kan..sebenarnya kalau aku lambat pun x pe..sbb bas tu gerak lmbat siket..haha..penat aku berlari!!cett!

ape2 pun..trip g parlimen ni sedikit sebanyak mmberi aku inspirasi jugak lah!!
waahhh~ x saba rase nk duk bersidang sekali dalam tuh! haha..

so..kat sini aku sediakan gmbar2 sepanjang trip aku tadi..enJoy ya..









Sunday, July 3, 2011

SunwaY =)

hye!!

sekali lagi duet kuar macam aiRr
abessss dah duet aku
smalam sje seratus
skang duet tggal 1.1k jeeee =(

semalam g sunway dgn roomate aku
Zaidi and Nas
kitorg tggal 3 je
yg laen sume balik umah

pagi2 dalam kul 10 g lah sunway dgn harapan nk tgk Transformer!!
nak sgt tgk!
tapi x sgka pulak..sampai2 je
penuh sgt org

daripada 6 lane
5 utk transformer saje..penuh!

xleh bayangkan
sbb baru kul 11 lebih..tggal yg midnight nyer je
so, we decide tgk citer super 8

fuh!! nasib baek la best
siyezly..menakutkan
hahaha

i suggest u all k
g tgk super 8 kalau transformer penuh..huhu..







semalam 1st time jumpe goLd man..sempat amik gmbar tu..



pastu makan Wendys..bestt la!
1st time tuh aku makan wendys
sebelum ni x penah dgr pUn kt melaka
xtau lah kalau aku x perasan kot..

wendyssssssss
best sgt...tapi mahal

awak2..nnti kite makan wendys same2 ea

Toinkkk !!










Friday, July 1, 2011

my DreaM..haha..anGan2 sajE...


Be a Great Lawyer! Chief Justice ! $!!! i waNt moneyyyy..moneyyy..moneyyy....



hehehe..mata duitan betul! eii..bukan mcm tuh..tp impian nk hidup senang laa kan..

yelaaa..xde duett..sape jee yang pandang kan..kan..kan...

xpelaa..asalkanada iman..Allah pandang tu yg terbaek ..alhamdulillah =)

naK tau x..dari kecIk aku nak sgt ade kereta and motO spOrt.....
ni impian akuuuu....


biLa lahh aku nk dapat kereta ni kan..

nanti aku nak bawak Parents aku jalan2 naik kereta ni..!! Mak Abah suke x?? hehe...

then..nanti boleH bawak Awk jaLan2 tauu tya! kite pusiNg2 duNiaaaaa nak?? haha..


DuccaTi !! wweeeewwwwitttt!!! Cun giLak kan...dari dulu aku nak sgt Duccati ni jd milik aku..
Love u so muchh laa..! mUaxxx! hehee..insyaAllah..one day Allah makbulkan impian aku..

awak2...nnti nak naik motor sekali x?? haha..da xnaik daa motor sRv ke Lc ke fZ ke..
kite naikk duccati jom..biar satu meLaka pandang..hahaha..

ceyy..besar gilee impian kan..haha..


ni banGlo styLe iRish..aku sukeee..nmpak naturaL..ada tempat nak main golf and bola dgn anak2 aku nntii..hehe..mesti best laaaa...awak suke x? haha..

nantii dah khawin kan..aku nak bawak wife aku g mane tau...

g siniiii...



wawwwww!!! cantiknyeee kan??? saya tau awak mesti nak g sini kan.
xpee..tunggu saya kumpul duet byk2..jom g honeyMoon..haha!!
pergghh dak naim gatai kau!! hehe..

korg jgn nak jeles sgt laa k.. kuang3...

macam mane pun..aku xkan lupe nak g sini...
setiap org islam mesti simpan cita2 nk g sini kan..
duLu kecik2 aku dah g dah..tanx Mak..tanx Abah coz u brought me here...


rinduu sgt nk g sinii =( ya Allah...makbulkan impian aku ya Allah..

awak2..nnti kite g same k... =)

thats all....sume impian and cita2 aku utk mase depan...mmbina sebuah cita adalah suatu bentuk motivasi diri utk aku terus maju kehadapan mengejar dan mncapai sume impian aku..=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...