Wednesday, July 20, 2011

Walaupun Terkilan tapi d best way adaLah Bersyukur


Tahniah utk kawan2 yg dapat g Over Sea and akan melabuhkan sayap2 dakwah ke serata dunia..


Since dari keluar result aku x pernah luahkan perasaan aku..
walaupun dalam hati rasa sakitnyerrr ya Allah..
xde air mata utk aku lepaskan sebab aku yakin ni ketentuan Allah yg terbaek utk aku..


Saat yang palinng aku terharu bila tgk kawan2 yang rapat dgn aku dapat result best2..
Mase tu rase nk nges sgt..sbb aku bgga sangat dirog can get the best result..
bukan senang nk mgukir senyuman Mak Ayah dgn kejayaan kita..




tapi kali ni aku gagal..
xde senyuman..air mata pun xde..
maknenyerr segala galanya telah diserahakn pd ktntuan Allah..
mak ayah aku redha bila aku kata result aku worse..


berapa? 7A je..


mak ayah aku kata apa ?


" alhamdulillah..ok lah tuh..bersyukur..apa yg ada tu terima je "


aku nk menangis dgr mak aku ckp mcm ni..aku rasa aku x wat yg terbaek lagi utk diorg..


Bila tgk kawan2 dapat result 11 A..aku happy sgt..
Bila tgk diorg jerit2..gelak2..nges2..peluk2..


Satu je yg aku igt..dulu mase aku amik resulty PMR..


x sampai sesaat aku tgk result aku..aku terus jerit and peluk ayah aku...


9A!! ya Allah syukur sgt...betapa seronoknyerr dapat 9A!


pengorbanan..usaha..doa..tawakal aku pd Allah terbalas..


tU lah hari yg paling mggembirakan..dan saat tu xkn muncul lagi..


dalam hati mgharapkan sekali lagi Rahmat tu datang utk SPM..tapi hajat aku x kesampaian..
terpaksa diamkan diri..and dah selang sebulan baru mak aku dapat tgk result SPM aku..
see..betapa kecewa nya akuh..but semua tuh dah berlalu..dan aku jadikan semua tu sumber kekuatan aku..tapi rase terkilan tu akan datang bila dengar kawan2 dapat scholar..Mara..JPA...Petronas and mcm2 lagi lah..


Bila buka FB : sume sebok citer sal scholar lah..mcm ne nk wat ni lah..nk isi tu lah..nak apply cam ne lah...


DALAM HATI RASA BENGANG SGT..


kadang2 rasa diorang ni bgga sgt nk cerita2 kt org ramai..konon nk kasi tau satu dunia..
tapi tu bukan salah diorng..everything is right..aku yang salah x belaja betol2 dulu..


Dulu kecik2 bila org tanya nak jadi apa..


aku cakap saya nk jadi DOKTOR...nak g IRELAND...
kadang2 tu aku cakap aku nak jadi PEGUAM nak buka FIRMA sendiri..
ada masa aku cakap aku nak jadi PHARMACIST nak buka FARMASI sendiri..
aku nak g MESIR..study sane...hmm mcm2 lah kan..


buT everything haNya angan2 aku..


dan daLam mengimpikan kehidupan..ada jugak yg jadi kenyataan..


skang aku study kt Uitm Shah Alam..buat Foundation in Law setahun jee..
then boleh smbung degree 3 tahun..
then buat BLS 1 tahun..
then chambering 2 tahun..
then buat bar 1 tahun...


Then baru lah aku layak dapat lesen sebagai PEGUAM..insyaAllah...


Panjang kan fLOw die?? 8 tahun...sama dah macam aku nk jadi doktor..bukan senang act nk Jadi LAWYER ni...so jgn igt sume bnda mudah..


ni adalah HARAPAN ayah aku..die happy sgt aku buat LAW coz die pOn LAW student gak dulu..
die kata die nk tgk aku buka FIRM..insyaAllah..mudah2 han..


Skang ni..hidup aku dalam negara je lah..harap2 lepas foundation ada scholar offer utk aku..


And x lama lagi ramai lah kawan2 aku yg nk fLy dah.,
skang ni heboh jugak lah yg baru dapat masuk..
untuk intake yg keberapa tah ni..
hmm...perasaan sedih and terkilan tuh datang balik..


KENAPA AKU MESTI RASA MCM TUH??


ntah laa weii...apa pun yg terjadi..aku tetap bersyukur..
mak aku cakap..tinggal aku je harapan keluarga...
aku anak BONGSU..hmm...
mcm2 yg aku pk nih...
masalah abg aku yg sangkut kt JEPUN pun x settle2 agy..
sampai skang x pat mane2 tawaran belaja agy..cian kan??
lepastu abg sulong aku yg xnk smbung degree..


arghh tention lahh...sdeyh sume ade..
org x tau nape aku berubah..
yeaa..one of that sebab bnda2 mcm ni lah..
duk umah tention!
aku try nak cari something yg free..bebas dari sume bnda,,
sampai aku lupa sapa aku..


but Alhamdulillah siket2 aku patah balik..
coz kat atas sane ada ZAT yg PALING AGUNG yg tahu segala galanya yg terbaek..


abg aku kata ; jangan salahkan keadaan..kalau kau salahkan keadaan samalah mcm kau slahkan takdir Allah..jgn mengeluh sebab kalau kau mengeluh kau mengeluh dgn Allah..


aku paham ni sume permulaan utk hidup yg akan datang..
so, x kira dimana korg berada,,jangan pernah lupa diri..
insyaAllah Islam will spread over d world..makin besar nikmat..makin tinggi ujian yg Allah bg..


Allah bg rezeki x sama utk sume manusia..
Apa yg ada tu bersykurlah..insyaAllah akan digandakan...



3 comments:

krolrijal said...

oitt..naim..
sabarlah der..
ade hikmah tu..
law pun okay gak..
sabar2 lah bro..thanks..

akULah said...

huhu..xde pela..
aku ok je laa...
nih nk tumpang bgga dgn mu le nih..
kawan aku sorg nih nk terbang jauh ke russia =(
haha..bek2 ye bro...

MUHAMMAD BIN SIFYAN said...

weh brader,rilek sudah...
local university pon ok gak...
yg pnting dpt course yg kte minat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...