Monday, August 29, 2011

Ramadhan Berakhir







Ya Allah,
Mungkinkah perjalanan hidup ini masih jauh..

Andai ada ruang dalam perjalanan ini..
Temukanlah aku dengan Ramadhan yang akan datang..

Ya Allah,
Semoga diri ini akan sentiasa sujud menyembah kepadamu..


Tuesday, August 23, 2011

amBiL nyawaKu daLam tahajjud


ya Allah andai sudah tiba masanya aku bertarung dengan ajal ku
saat dimana malaikat maut datang menjemputku
tamatkanlah riwayat hidupku di saat aku tunduk menyembahmu
disaat aku sujud mencari redha mu
dan ketika itu air mata menjadi menajdi saksi di mahsyarmu
semoga aku kembali kepadamu sebagai shuhada'a yang shahid dalam tahajud

Sunday, August 21, 2011

Hari Indah Bersama Kawan2 Tersayang ;)




ni Azim + aKu + Afnan ..The Red Warriors..haha....Time ni pukuL 2 pagi lepak kt PELITA..








hahaa,,ni Muhammad @ mAd...best fren saya..die pakai bJu melayU hijau sbb nk tuNjukkan dia sUci..tapi die ni Red Devil..hehe..








ni ajIs...KR Khalid..skarang nii jaDi org hebat dah kT Uia Pj tuh..haha..








ni kenaNgan dgn budak2 Uia PJ...1st time jejak kaki Kt Uia Pj bekas taPak Kolej Islam Malaya ni..hehe..PukUl 2 pagi lepak kedai mamak pekena Roti canai duLu..huhu..tanx kawan ;)








ni antara gmbar masa reuNion batch Jumaat lepas..Iftar batch..








Lame x berjumpaa...Tu yang hebOh bergambar,,,gamat betUL keadaan kt Masjid Negeri arY tu! haha..aku sukaa laa tgk kawan2 gelak2 tepUk tampar ..lame x jumpee rindu tu x yah ckp la..








nih aku...ditugaskan sebagai bndahari proGram! haha..kuTip duett! kayaaa kayaaaa ;)








ni tisu mCd! kenangan uTk beberapa org yg lepak dgN aku kt mCd malam ary tUh..hehe..
saat ini xkn berulang lagii dgn gaya yanG sama.. ;)


so sepaNjang 3 ary weekend ni..aku dah habiskan masa dgN kawan2 kisas...bukan sng nk jumpa diorang..tambah2 ada kawan2 yg nk Fly dah pOn...so, our frenship will never end !!

Tuesday, August 16, 2011

MotOr Idaman Sebelum Umur 20 !






Kalaulah ikhlas iNi boleh diLihat





Keihkhlasan itu x dapat diukur dgn mata kasar
tapi keihlasan itu dapt dirasai oleh hati2
yang turut mencari keihlasan
sungguh hati ini ada kalanya lalai
tapi akhirnya ia akan kembali tenang
kerna setiap kali kelalaian mengajar kita bersyukur
bersyukur atas suatu kehilangan
yang baru kita sedar untuk menghargainya
berjuanglah mencari keikhlasan


Monday, August 15, 2011

Ramadhan Antara Dua Kehidupan


Cantik
baris lurus manusia
yang menghimpunkan hati-hati para pemburu
tiada senjata perjuangan
namun geraknya lebih berat
dari kehidupan di medan perang


Wahai mu'min
jangan ampuh disentak nafsu
jangan angkuh dibelai nafsu
teguh jangan runtuh
sabar jangan melatah
kerana perjuanganmu mulia
tahan sakit perit hati yang membengkak


Mereka juga memburu
tidak sakit
tidak susah
tidak payah
tapi mereka berbeza
buruan mereka nyata
buruan kau maya


Sesak-sesak
tersekat di lautan manusia
Himpit-himpit
gugur iman di sungai berdosa
sakit bukan kepalang
panah yang menjunam
tepat terpaku di mata hitam
puas ketawa nafsu
kerana dimalam mulia
terhibur dengan pusat-pusat manusia
yang menggiurkan


Menjerit iman kepanasan
tiada siapa peduli
tawar-menawar murah
lagi murah harga diri
mereka yang tergadai
di ruang legar itu
entah mereka ingat atau tidak
syahadah yang dilafaz
apatah lagi ingin menjadi pemburu
lailatulqadar


Kau dan mereka sama
syahadah tidak pernah berbeza
namun perjuangan tidak serupa
tangis kau tak sama dengan ketawa mereka
benar dua kehidupan berbeza


Nun jauh di hujung dunia
larilah engkau mencari medan tafakkur
andai ia bisa
mencontohi ashabulkahfi.


nukilan
naim fital ( Isnin 6.9.2010 )
(salam perjuangan buat pemburu-pemburu lailatulqadar )




p/s ; sajak ni aku nukilkan last year 6.9.2010 khas utk rakan2 seIslam sekalian.





Entah Kenapa Air Mata ni senaNg sgt nk kuarr!






Herm..post ni aku tulis sbb aku rasee serba x kenaa je dgn aku..
ary ni isthe most pressure day bg aku..
xtau la nape..


im sorry my self sbb aku x pat kawal diri aku today


Maybe sbb penat sgt..tp aku sgt2 pressure..asyik nk maraH je today..


buat Tu slah...buat ni slah..mcm ade yg x kene! uhhh..stress nyer!


xpe2...sabar...Innallah maa'ssobirin


Ptg tdi g kelass CTU pUn sgt lah lmbt..errr..sakit pale aku bgun dari tdo! ;)


ok..cuKup La aku lepaskan perasaaN tention aku kt bLog aku ni..kang pecah skrin ni aku hntak!
haha..ye yee jeee nii..


actuallly nape lah kan sejak 2 menjak ni..bila ade isu senstif siket je aku nges..


ary tuh mase tazkirah ustaz aku sebak...ngalirr air mata aku bak embun didauN..( haha)


tapii serius ni aku ngess...ishhh~


bila baca tafsir almulk..aku sedih sgt...menangiss aku..


memang sepatut nyaa manusia nges bila paham isi alquran


air mata nii sgt bernilai..so jgn lah simpaN..laburkan lah air mata ni kt dunia di tempat yg betul sebab saham yg besar akaN menanti kt Syurga kelak...


semalam masa tgk drama kawan2 kt intec..wat cerita pasal aYah pun aku x tau npe tbe2 aku rase sedih smapai keluarr air mata aku..sedihhh betOi la...


tadii masa kelas cTu..biLa ada vIdeo pasal Nurin Jazlin..


ya Allah..sedihnyerr...xtahan aku tgk..sampai kuar air mata..(gud joB lah korg show viedo ni)


lepass ni ape lagi..ntah la..


kau jgn kata akuu lembik pulakk siket2 nges!


tapii betol ni..skang ni..sensitif sgt aku ni..npe tah..


"dah2..tau lah anak bOngsu...xyah nk ngade kau naim"


biarkan air mata mengalir selagi ia boleh mengalir..
kerana disitu letaknya bukti kelembutan hatimu manusia..
jangan kau tahan fitrah nikmat ini..
kelak tiada ape lagi yg perlu kau tangisi..
melainkan kau menangis mengenangkan sikap sombong mu tika didunia..




Friday, August 12, 2011

Nagib kini menjadi Tuan Guru Nagib! hahaha!




MasyaAllah...hebat pemimpin Malaysia nihhh..hahaha....
muka dah ala2 Tuan Guru Hadi Awang nii...klon ke! haha...
berkat bulan Ramadhan ni..terbuka lah hati dieee.. =)

edit by : uknown.....

Sunday, August 7, 2011

My Top 5 Favourite Burger!! yUmmY~

Wendy's Ultimate Whooper Burger!




Big Mac





Double Cheese Burger





KFC Zinger Crunch Burger





KFC Colonel Burger





Wuarghhhhhhh~~ sedap nyerrr....YummY2...Santapan Sahur dan Berbuka..hahaaa...

Tuesday, August 2, 2011

Al-Quran Vs FaceBook ! The Greatest War oF The World ! wHo goNna win?



Salam Ramadhan..Sejak kemunculan Facebook di Malaysia terdapat banyak masalh yg menjadi persoalan jenayah siber semakin meluas

Segala permasalahan ini turut melibatkan isu :

  • keretakan Rumah Tangga
  • pelacuran siber
  • sindiket wang haram
  • peningkatan gejala sosial
  • kemerosotan akhlak remaja
  • kemerosoton prestasi akademik pelajar
  • dan lain2....


kalau aku nk sebut mmg x larat la..walaupun Fb byk meninggalkan kesan negatif dalam norma masyarakat kita hari ini, aku x nafikan sejak Facebook ni berkembang kt negara kita,Fb turut memberi kesan positif kepada masyrakat dalam negara kita..


so the conclusion is Facebook ni ada pro and contra nyerrr


terpulang lah pada diri kita utk menilai dan menggunakan kemajuan teknologi ni dengan sebaik mungkin...x salah utk kita gunakan kemudahan ini asalkan kena pada tempatnya dan tahu tujuannya.


so, back to title entry aku kali ni..


Al-quran vS Facebook????

Sudah terang lagi bersuluh masyarakt hari ini terutamanya remaja sudah lupa akan al-quran..

Muhasabah diri kita berapa banyak masa yg kita peruntukkan utk membaca al-quran? Berapa banyak masa pulak yang kita gunakan utk membaca komen2 di facebook?

Dimana letaknya kecintaan kita pada Al-quran mukjizat paling agung Yang baginda Nabi Muhammad SAW tinggalkan kepada kita..

Aku x nafikan kadang2 kita terlalu leka dgn facebook walaupun al-quran didepan mata ia seolah olah tiada mmbawa apa2 nilai buat kita

X salah utk luangkan sedikit masa utk Facebook2 korang tuh... tapi sedarlah dalam setahun berapa banyak kali kita baca al-quran? usahkan baca berapa banyak kali kita pegang al-quran? yang paling sedih berapa banyak kali kita pandang al-quran?

sedar x sedar usia kita semakin meningkat..zaman semakin hampir kepada kiamat..Inilah peperangan terbesar yang perlu diperangi oleh umat Islam dengan penuh kecekalan

Ramadhan adalah lapangan terbaek utk kita semua memperbaiki segala kekurangan diri..Semoga kita akan tergolong dalam kalangan orang2 yg mendapat Rahmat,Maghfirah dan pelepasan daripada api neraka oleh Allah SWT

Luangkanlah sedikit masa kita utk al-quran setidak tidaknya tanamkanlah rasa cinta kita pada al-quran agar kita tidak menjadi golongan2 yang rugi dan sesat insyaAllah sama2 kita renungkan 

wallahualam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...