Sunday, November 27, 2011

Melayu Bajet Kaya.Meluat Sungguh !

Hye
Assalamualaikum


Aku jumpa sorang makcik ni
Masa melawat sorang pakcik yg sakit tenat
Sekitar 50 an umur makcik ni
Yeee aku hormat die sebagai orang tua
Hormat die sebab aku pangkat anak2 je dgn die
Ya Allah panasnya hati bila die start bercakap

Orang Melayu kalau bajet kaya memang macam ni

Kalah Mak Datin !

Cerita bagai nak rak
Aku p sana aku p sini
aku beli tu aku beli ni
Mahal laaa standart laaa

Padahal kerja ape jeee
so x yah la nak bangga diri.

MakCik ni time2 orang tgh sakit tenat
Die sebuk cerita pasal melancong
Dia pergi Bandung la..pergi Langkawi la..
Lepas tu siap cerita, da boring naek Air Asia
Lepas ni nak pergi Sabah nak naik MAS pulak !!

Then cerita pulak tu Ade orang ajak die pergi Paris la, Mesir la.
Semata mata nak berjalan sajeee sajee.

Wehhhh!! 
Meluat tau x aku dengar 

Rasa nak sembur je makcik ni depan2 la
Tapi xpe..mungkin die megah sangat dengan duit dunia ni

Lepas tu siap boleh cerita yang die x pergi Mekah lagi

Perghhh!!

Memang aku x paham dengan org2 mcm ni.
Duit banyak2 tu, memang untuk berjOLI je kan..
Dia cakap yang suami die mcm da fade up dgn die
Laki die banyak kali tegor die asyik2 kuar umah je.
Suami die suro pergi umrah lagi baik daripada g jalan2.
Sampai suami die cakap, die x yah balik umah lagi bagus.

Tapi diee degil jugak!

Lepas tu dia nak komplen anak2 die degil pulak.
Xgeti dengar cakap die.

See??

Kalau dahh diri sendiri x boleh nak dengar cakap suami
X boleh nak tunjukkan akhlak yang baik depan anak2
So, jangan lah nak salahkan anak2

Aku x paham betul. Sangat2 meluat bile die bercerita tuh.

Memang betul kata sorang akak ni kt aku.

"Akak ni kerja Pramugari da lama dah dek..akak paling menyampah orang Melayu ni kalau naik kapal terbang, mesti nak bajet kaya, bajet hot mcm datin2..nak marah2 orang x tentu pasal..nak arah2 orang suka hati kepala die je..padahal naik Air Asia je..kalau kaya sangat naik la MAS..kalau orang2 cina ke..orang Jepun ke..xde pun belagak mcm ni "

So, Moral of The Story


Xpayah lahh nak berbangga dan menjaja nama sendiri depan orang ramai.Sedar2 lah diri kita ni siket.

Kadang2 kita x perasan, apa yang kita cakap ni buat banyak pihak meluat.So, berpada padalah dengan apa yang kita cakapkan.

Kalau ada harta bertimbun-timbun, paham2 lah gunakan pada jalan yang betul.

Kalau da tahu diri dah tua, bawak2 lah berubah dan sedar diri.

Kalau ada yang terasa harap berubah ye tuan puan :)

TANX




19 comments:

mira moshi said...

tau tak pe. meluat kan mcm tu, mintak2 hati die terbuka untuk berubah ~

Naim said...

huhu..tulah mira..eishh..pedih je telinga ni dengar makcik ni bercerita..aduhh~nasib x berdarah..ahaha

mira moshi said...

hehe, sabar sabar ~

Naim said...

hahaha..okeyhh..sabar ni :D

MUHAMMAD BIN SIFYAN said...

tibai je makcik tu..haha

♛RaRa♛ said...

hurm,realiti ramai sebegitu :(
sebab dulu lepas spm pernah keje sementara ...
->masa tuh ada orang melayu yg angkuh n bongkak nie masuk dengan gaya yg agak poyo,umur 38 gituh..itu xkisah la style dia kan=='...TApi cara dia cakap dengan kitaorang agak biadap,dan bajet diva,macam xdea tangan jeh mintak amik air mineral..'hey!amik air mineral!"dengan pandangan sinis xdea kata'minx tolong pon.
->pastu suh bawak air mineral tuh yg xberat mana pon..'awak bawak air letak kat kete saya,'okayyy air tuh xberat mana lahh=='kitaorng wat pekak jeh,walaupon bos kata'customer alway right'huh,klau orng bongkak cam tuh,perlu ker kan...seb baik ada pkerja bangla tuh rajin nak tolong...
->dia pon sempat tanya dengan gaya yg agak menyampah,'kamu nie xsekola yea?tanggung keluarga. =='okayy fine.!
dia ingat semua orng yg keje kat stesen minyak tuh semua kuli n xdea pendidikan n bdak yg xskola apa,pdahal ramai ja kakak n abg dip/ijazah kje kat situ cma 2 orng jeh lpsan spm kja smntara..
->tuh la sepanjang keje tuh,macam2 perangai bongkak pernah saya tgk,kecewa gak lah kbyakkan yg saya tgk.orang kita jugak yg over bajet'bbding kaum lain...

->sekadar pgalamn saya ditempat keje dulu,yg pernah saya nmpak setakat nie lah,next xtau lah lagi kan..:)

Aida Omar said...

kadang2 orang melayu tu sendiri yang menyebabkan bangsa lain pandang negatif pada kita kan..

Naim said...

Rara : tanx rara sebab share citer..memang betul pun..dulu saya keje promoter..org cina paling saya respect..bagus cara diorang cakap and beli barang..kalau org melayu banyak pulak cerewet nyer..x paham betul..malu jugak..bangsa sendiri kan..eishh~ Rara kalau jumpe lagi org mcm tu..x yah layan..buat muka menyampah..biar die sentap siket..huhuhu :D

Naim said...

Aida betul tu...saya sokong..mcm Dr Mahathir kata..melayu mudah lupa..mcam kaduk naik junjung..ade harta siket belagak mcm tuan..tapi x semua la..kebanyakannya.. :)

BisMi Aishah said...

wahhh
marah sesangat tuan blog nie...

mak cik..makcik

Wana De'Amor said...

hahaha..makcik cmni ada sorang kat sini..bekas staff opis kite...sanggup call akak2 opis suruh g umah dia sebab nak tnjuk pic2 dia g melancong!! apakah? pastu mekah x pegi lagi pun...dah orang bz, x pegi umah dia..dia DATANG OPIS BAWAK GAMBO TUH!! mak oiii! menyampahhhh!!!!!!!!! yang x tahan dia suka kecil2kan orang...kite ckp kite pegi honeymoon dekat Langkawi..leh pulak dia cakap apa kelas Langkawi...dia kata Langkawi tu ibarat JAMBAN rumah dia je..senang2 nak pegi....cakap dlmnada muka x de prasaan yang dia dah sakitkan hati org!!! pergh!

Naim said...

Bismi Aisyah : hahaha! grrrr..marah ni..memang sakit hati betol masa die bercerita..dah la sy ni xnak dgr die citer..die ajak lagi sy bersembang dgn die..aduhh~ sy senyum je..haha..talam dua muka jee mase tu :D

Naim said...

Wana : ade jugak eaa makcik mcm tu kt tempat keje? huhu!! memang best kan dgr cerita die melancong..macam orang lain nak sgt dgr pulak kan..tu yang sakit hati kadang2 tuh..kalau x bangga2 diri xpe..ni siap nak show off lagi tuh kan..perghh~ pedih tuu..huhu..xpe lepas ni awak cakap la dgn die.. " saya nak pergi haji..nak ikut? " haha..tgk reaksi die nnti..

katak comel said...

blah je tyme dye ckp tu..bia dye ckp sorang2..
ahaha

farahin izzati said...

marah nyer haha relax broo ^^

Naim said...

Katak Comel: hehe..tu lah..lain kali sy blahh je la..huhu..

Farahin : hahah..marah jugak laa..:D

CintaZulaikha said...

belum lagi kut dgr ceta makcik nak beli kasut kat ZONRIA, sb nak jenjalan kat KL ja..mmg gempak abeslah gaya penceritaan makcik tuh..tu kira berlagak gak ker?? hahha

Naim said...

hhuhuuuu..tu nama diee x sedar diri :D showw off je lebih..

zaty said...

lol.mcm ni pny manusia pn wujud ke.apala nasib anak2.moga dia dibukakn pintu hati nk berubah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...