Thursday, December 15, 2011

Cabaran Jadi Law Student



Da masuk 2 sem aku bertapak kat UiTM Shah Alam ni

Banyak orang tanya aku

" Kenapa nak amik law ? "

" Memang minat ke ape ? "

Yess memang adat budak2 science kalau x score Science masa SPM akan beralih ke bidang undang2.

Tapi sjujurnya aku x setuju dengan pandangan2 cetek yang dilemparkan oleh segelintir rakan2 kat luar sana.

Ramai je budak2 Science yang Stret A's still amik law

" Aku Memang nak Jadi lawyer. Lagipun ayah aku nak sangat aku success in Law and buka firm sendiri suatu hari nanti."

Dulu masa kecik2
Aku penah cakap nak jadi Peguam

So, sekarang perjalanan untuk mencapai cita2 aku dah pun suku perjalanan.Tapi bukan mudah nak bersaing dalam dunia undang2.

Pandai bercakap semata mata x menjamin kejayaan seseorang.

Mungkin ramai yang tanya.

"Belajar Law ni macam belajar Sejarah ke ?"

Owhh Ni la Soalan yang selalu aku dapat.
Asal law jee mesti Sejarah.

So,please stop this mentallity.

LAW mengajar kita untuk sentiasa concern pada keadaan sekeliling.
Kita belajar dari setiap aspek kehidupan.

Sebab setiap aspek kehidupan kita ada rules and regulation kita sendiri.

So, law student diajar untuk menjadi seorang yang bermoral dengan keadilan, budaya dan tatacara kehidupan, pegangan dan kepercayaan seseorang, patuh dan taat pada arahan dan sentiasa berjuang menegakkan keadilan dari aspek undang2 bertulis mahupun budi bicara sendiri.

Yes English is Very Important in LAW.

Bahasa seharian LAW student is in English.
Setiap buku rujukan mahupun bahan2 bacaan undang2 mesti dalam English, sampai muntah2 aku baca.

Setiap presentation, forum, discussion, assignment, speech and any activities is in English. Erghhhh~

Sebab tu Requirement untuk sambung Degree in LAW
Shall Score at least Band 4 in MUET.

You Shall Improve Ur English Daily.
Try to speak English with ur friends

Kalau x kita akan ketinggalan dan terus tercicir.

Aku x nafikan, those yang hebat dalam English sure akan cemerlang as a law student.

So, benda ni nampak sangat unfair because English bukan penentu kejayaan seorang lawyer.

Tapi apa kan daya..dunia semakin global.
English tetap di pandang sebagai bahasa teragung di negara kita.

"Mahkamah sendiri x mampu uphold our own mother tounge"

Sedar x sedar aku ada lagi 3 bulan sebelum aku habiskan Foundation in LAW.

Dan Universiti yang menjadi buruan mestilah

The Best LAW School in Malaysia
which are UM and UiTM.

Hopefully aku mampu teruskan cita2 dan harapan aku ni

Dunia Ini Penuh Dengan Persaingan.
Orang Yang Mundur Akan Terus Mundur.
Orang Yang Maju Akan Terus Maju.

Tapi.....

Manusia Yang Paling Berjaya Adalah Manusia Yang Hidupnya Berakhir Dengan Ketakwaan Dan Keimanan.

( ^ ____ ^ )

TANX READERS

5 comments:

erma nazillah said...

Mentaliti org sekeliling kita mmg mcm tu..maybe bg diorang sape2 yg skor subjek sains dlm spm tu akan beralih pg medic,engineering or something else perhaps..band 4 muet?same goes to me..klu kurang,abes la..pape pun,all the best klu amik muet..hehe

hey,love this phrase :D

"Manusia Yang Paling Berjaya Adalah Manusia Yang Hidupnya Berakhir Dengan Ketakwaan Dan Keimanan. "

ain farahin said...

selmt maju jaya!

Zakaria's daughter said...

saya scie students .
saya minat nak jadi law.
haha. ayat skema.

btw , t amik lah sy keje kt firm mr naim yaw. hahaa.

Naim said...

Erma:

YuP2...mentallity org ramai banyak mcmtuh kan.. xpaham betul la..ape yang dipandang science tu sgt agaknya..haha...sekarang ni tgh tggu result muet la..insyaAllah.. dapat band 4 paling tidak pun :D



Ain Farahin

TANX KEYH :D


Dila :

HEHE..nnti keje laa kat firm say keyh? boleh je..hahaha..

Cik Zara Hannan said...

dalam semua bidang pun masyarakat kita mmg ada mentaliti masing-masing. entahla. dah jadi budaya kot. :D Tapi kadang-kadang mentaliti tu tak seperti kenyataan sbenar dlam bidang yang kita ceburi. jadi ringkasnya, setiap bidang tu ada keperluannya masing2 lah kan. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...