Saturday, March 31, 2012

Sambutan Maulidul Rasul bersama Ulamak Dunia

Assalamualaikum

Laila Ha IllAllah wa Muhammad Rasulullah
Laila Ha IllAllah wa Muhammad Rasulullah
Laila Ha IllAllah wa Muhammad Rasulullah


Alhamdulillah sama2 kita perbaharui iman dan ketaqwaan kita pd zat paling Agung di muka bumi iaitu Allah swt, azzawajalla. Ucapkan lah berkali kali tanpa jemu :)


Semalam dengan izin Allah, aku berpeluang ke Masjid Putra,Putrajaya untuk sama2 menyambut Maulidul Rasul dan Haul Al-Sheikh Abdul Qadir Al-Jailani RA. Alhamdulillah ni kali kedua selepas tahun 2009 yg diadakan di Masjid Negara KL.

Selepas solat zohor, dalam pukul 2.30 ak dan beberapa jiran termasuk ayah gerak sekali ke sana. Memandangkan sorang je org yg muda, maka sebagai adabnya, aku lah yg drive pergi dan balik. cepat siket sampainya :)

Selain daripada habib2 dan syeikh2 di atas, byk lagi ulama2 dan tetamu daripada luar negara yg turut sama hadir pada Majlis yg penuh barakah ni. Alhamdulillah, dengan izin Allah juga lah aku dpt berjumpa dgn mufti Iraq,mufti Austria, Habib Ali, Habib Umar, Dr Zainuddin, Habib Hassan, Pengerusi Al-wariseen, Ulama Amerika, Scotland,Gana, India, Indonesia, dan lain2 negara di seluruh dunia..bukan senang utk berjumpa dgn ulamak2 ni dalam satu hari yg sama. Mungkin ada ramai lagi yg x berkesempatan utk berjumpa dgn mereka, tapi x mengapa, jika Allah izinkan, Allah akan mudahkan lalu tuan2 dan puan2 utk berada dalam majlis ini.

Pukul 5 ptg, majlis bermula dengan bacaan ayat2 suci Al-Quran daripada seorang Syeikh di Madinah, beliau membaca surah Al-rahman sebagai pembuka majlis. Kemudian diteruskan dgn alunan nasyid daripada wakil Gana, dendangan Qasidah, selawat nabi, dan zikir2 memuji kebesaran Allah. Semuanya berselang seli dgn ceramah2 oleh setiap wakil yg terdapat pd gmbar di atas.

Acara kemuncak nya adalah selepas Maghrib, ramai2 berdiri dan mendendangkan Qasidah memuji kebesaran baginda Muhammad SAW. Berselawat dan berzikir.

InsyaAllah sedikit perkongsian ilmu dan peringatan buat semua :

Kebanyakan daripada ulama2 diatas menekankan suatu hadis daripada Rasulullah SAW.

" Tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga kamu mengasihi saudaramu seperti mengasihi dirimu sendiri"

Baginda amat kasih pada umat baginda SAW sehingga di akhir kematian baginda, tiada perkataan lain yg keluar daripada mulut baginda melainkan " Ummati, Ummati, Ummati"

Subhanallah, begitu indahnya kasih sayang dan kecintaan sesama manusia yg Nabi ajarkan kepada kita. Begitu kasihnya baginda kepada kita, umat Muhammad SAW yg lebih mulia daripada umat2 nabi terdahulu. Kerana itu, kita sebagai Muslim perlu mengasihi sesama manusia tidak kira ape agama sekalipun.

"Sesiapa yang pada akhir hidupnya, mengucapkan kalimah Laila Ha IllAllah, maka masuklah dia ke dalam syurga Allah"

Habib Umar sampai menitiskan air mata menceritakan tentang kepribadian Nabi Muhammad dan Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani kerana perwatakan mereka begitu mulia disisi Allah swt. Nabi Muhammad sebagai Umat Terbaik seluruh Alam, dan Syeikh Abdul Qadir sebagai penghulu segala wali2 Allah. Beliau menceritakan keperibadian mereka yang sangat taat dan patuh pada perintah Allah. Sheikh Abdul Qadir tidak akan bercakap2 melainkan yang akan keluar daripada mulutnya adalah kalimah "La ila Ha IllAllah". Setiap masa dan waktu beliau akan melafazkannya sebagai memperbaharui iman beliau. Habib Umar mengatakan, ciri perwatakan Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani semuanya ada pada baginda Muhammad SAW sehingga beliau diangkat menjadi penghulu wali2 Allah.

Sebagai umat Islam yg mempunyai iman yang lemah, yang hidup di akhir zaman yg begitu mencabar sudah menjadi kewajipan utk kita memperbaharui iman dan ketaqwaan kita pada Allah swt. Siapalah diri kita jika nak dibandingkan dengan ulamak2 besar dan baginda Muhammad SAW. 

"Umat Islam disini sangat bertuah, xperlu susah utk menganut agama Islam, tapi umat Islam di tempat saya (Amerika) mereka susah utk berkumpul besar-besaran sebegini, di sana kami sedikit, cuma satu masalah yang ingin sy pesan di Malaysia adalah akhlak"

Seorang ulamak dan pendakwah aktif di Amerika Syarikat berkata sedemikian dalam ceramahnya. Ye, memang benar sahabat2, masalah kenbanyakan umat Islam disini adalah akhlak. Akhlak yang begitu jauh daripada perwatakan Muhammad SAW. Subhanallah, termasuklah diri yang menulis ini, terasa begitu jauh sekali akhlak diri ini berbanding baginda Rasulullah.

"Sesungguhya diutuskan Nabi Muhammad SAW itu sebagai qudwah hasanah dimuka bumi ini"

Kita sebagai umat baginda, perlu mencontohi akhlah baginda dalam segenap aspek kehidupan, Jadilah umat Islam yang berakhlak sepeti akhlah baginda Muhammad SAW, akhlak terpuji dan disegani.

Alhamdulillah, sedikit cuma yg dapat saya kongsikan, mungkin lepas ni kita boleh try search di Youtube, insyaAlllah mudah mudahan ada. Kedatangan org ramai semalam amatlah ramai, daripada yang baby sampailah ke warga emas. Daripada Utara Timur dan Selatan semuanya datang memenuhi Masjid Putra semalam. Alhamdulillah, semoga Allah memberikan yang terbaik utk semua umat Islam di Malaysia.

Untuk sesiapa yang di sekitar Johor. InsyaAllah kalau x silap malam ni 1 April 2012, ualamak2 ini akan bergerak ke Bandar Baru Uda, ada sambutan di sana. Wallahualam .


Letakkanlah cinta teragung kita kepada Allah
kemudian hadirkan cinta kita kepada Rasulullah
dan sematkan lah cinta kita kepada Ibu bapa
dan akhirnya kukuhkanlah cinta pada diri sendiri.
InsyaAllah akan hadir dalam hidupmu seseorang yang diri dan hatinya juga mencinta Allah dan rasulnya melebihi daripada dirinya sendiri.





Friday, March 30, 2012

Dosa Besar Dalam Perilaku Seharian

Assalamualaikum

Tatkala kegembiraan memenuhi ruang2 kehidupan
Kita sentiasa melakukan kesilapan dan kesalahan
Tatkala itu juga Allah tunjukkan jalan jalan kebenaran
Terpulang pada hati ini, utk menerima atau mengingkari

Alhamdulillah, sempena cuti panjang ni, rasanya x perlu lah kita bazirkan masa2 yg ada dengan memikirkan kerja semata mata..kalau rasa cuti ni kosong je boleh laa penuhkan rumah2 Allah yg sentiasa penuh dgn majlis ilmu..sama2 kita timba apa2 sahaja ilmu2 baru. Maklumlah kita ni insan yg kerdil, ilmu x tinggi mana, selagi kita mampu, insyaAllah sama2 mujahadah :)

Tadi Allah izinkan diri yg kerdil ni sampai ke kelas Tasawwuf Ustaz Salleh, seorang mudir di pondok. Ya Allah, terasa hina dan zalim sgt diri ni sebab terlalu byk perkara2 mungkar yg telah dilakukan. Tajuk ary ni  cukup mudah, dosa besar dan kecil. Tapi perbahasan nya sgt panjang sehingga meremang bulu roma.

InsyaAllah, sedikit perkongsian bab dosa besar mengikut Imam Ghazali.

1) Terlalu banyak makan
2) Terlalu banyak cakap
3) Takabbur
3) Membangga diri dan menghina yang lain
4) Suka menceritakan kebaikan yg dibuat
5) Suka untuk dipuji
6) Suka dimahsyurkan

Adapun begitu Ulama2 Membahaskan dosa2 besar ini terbahagi kepada 70, dan ada pendapat mengatakan 50 dan 80. Dan sebahgian besar daripada dosa2 besar ini datangnya dari hati.

MasyaAllah, tanya lah diri kita..tanya hati kita..berapa banyak dosa besar yang telah kita buat?

Antara yg termasuk dalam dosa2 besar

- Sombong
- Lewat2 kan solat
- Terasa selamat daripada azab selepas buat kebaikan
- Mengadu domba
- Memfitnah
- Mengumpat
- Derhaka kepada ibu bapa
- Syirik

Hari ini, kita senang sgt utk dipuji..senang juga mintak dipuji...lagi dipuji makin hati ini terasa bangga dan megah..jadi sama2 lah kita jauhkan daripada penyakit2 hati ini..Syaitan itu permainannya sangat halus.




Jadi apakah penyelesaian utk dosa2 besar ni?
Xlain x bukan...Taubat..

Hakikat taubat :

"Sesungguhnya taubat di sisi Allah hanyalah taubat orang-orang yang mengerjakan kejahatan lantaran kebodohan, kemudian mereka bertaubat dengan segera maka taubat mereka itulah diterima oleh Allah dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana" (surah Al-nisa ayat 17)

"Sesungghnya Allah menyesatkan sesiapa yang die kehendaki dan memberi petunjuk kepada orang yang bertaubat kepadaNya" ( Surah Al Ra'd ayat 27)


InsyaAllah pada entry akan datang.kita cerita pasal masalah hati pulak..sgt dahsyat impak hati ni dalam kehidupan seharian kita..kerana itulah semasa nabi diangkat menjadi Rasul, hati baginda dicuci..kerana hati ini ada nafsu yg menggoncangkan iman kita. Sama2 kita ucapkan kalimah astaghfirullah.

Wallahualam.

Wednesday, March 28, 2012

Air Mata Sahabat

Assalamualaikum

Alhamdulillah selamat tibe di rumah tercinta
Semalam dah angkut semua barang2 kt kolej
Terasa seperti hilang sesuatu yg plg berharga
Tapi bak kata orang, hidup perlu diteruskan

Semalam sebelum balik sempat jumpa a few of my close friends..pagi2 lagi dah bangun nak sent off Nas balik kelantan..alhamdulillah Nas dah selamat sampai...about 12 tgh hari ayah ak pun sampai Shah Alam, get ready dah dgn barang2 nak balik Melaka..

Sejak pagi lagi mood aku dah lain macam..air mata ni x terkeluar pun...walaupun aku dgn nas dah kenal dari 1st sem..dan rapat dari 1st sem..x tahu nape..air mata ni xleh nak kuar..maybe ni lah ego seorang laki..tapi bila Nas dah naik bus..dah gerak jauh sampai bayang2 bus pun x nmpk..aku pun amik motor dan terus gerak balik kolej..otw balik,  x sangka menitis air mata yang x tahu dari mata datangnya...memang sayu je hati..rasa aku da kehilangan sebuah persahabtan..x mungkin pengalaman2 yang aku kumpul kt bilik dgn dia akan berulang..ya Allah, memang terasa suatu kehilangan..

Sampai kt Syeksyen 2 aku sempat g beli mcD jap..sebab ada kawan2 yg kirim..sampai2 kolej tengok kawan2 ade yg tgh tidur..and ade yg dah balik..

Then aku g jumpa sorang lagi kawan baek aku..borak2 and smpailah pukul 12..ya Allah, air mata ni masih tahan x keluar..xnk aku tunjuk air plg berharga ni jatuh kt depan kawan2.. Tapi dia nangis dulu masa tgh borak2 tu..kenapa? aku syukur sgt ada kawan2 yg betul2 mghayati erti hidup ni..tibe2 aku dapat call form my dad,,, " abah dah sampai " owh yea..aku kene cepat balik perindu.. Last word yg aku ckp... tanx jadi kawan aku kt sini..tanx tegor aku dulu..kalau x, xmungkin kita akan jadi kawan baek.. then jaga diri.. Berat hati nak tggalkan uitm ni..byk sgt kenangan :(

Sampai2 perindu..tengok azri and lain2 sume tgh tdo..Allah, nak kejut xsmpai ati..terus naik bilik Mat Lay nak amik barang, MatLay yg tgh tdo pun terjaga..siap2 salam..aku pun turun bilik aku and kejut Azri.. Jemi pun dah ada masa tuh..okeyh..mood aku masih mcm biasa..xde rasa sebak pun...kawal lagi..kawall..and terus kawal...boleh gelak2 buat lawak lagi...salam Huzaimi, roomate aku dari kelantan..and zaidi roomate aku utk 2 sem ni..masih xde perasaan sedih..then Azri, Lay and Jemi pun trun sekali kt kereta aku dgn tolong bawak barang2 beg aku sume..siap2 masuk barang dlm kereta..aku pun salam Azri...masih cool...then salam jemi..ya Allah..suatu perasaan yg aku cuba simpan akhirnya tak terkawal..air mata ni dah bergenang..tbe2 aku nmpak Jemi cuba alihkan muka die..dan terus air mata kuar..aku mmg give up..xleh aku nk simpan suatu rasa terhutang budi aku kt kawan ak ni..die byk tolong aku masa aku susah..tolng bawak g stesen bus..tanx :( then aku dah x leh kawal..aku cuba tahan air mata ni lagi..tapi Lay dah explode dulu..aku terus peluk Lay..mintak maaf sume sebab aku takut x leh jumpe die lagi..die jauh kat Trengganu sana..byk kitorang gelak sama2..lepas ni x tahu laa bile boleh jumpe..tanx lay jadi kawan aku..aku terus naik kereta and jujur sepanjang perjalanan aku x benti tahan air mata ni..

Tbe2 dgr ayah cakap.. " laaaa..ingatkan pompuan je nges, laki2 pun nges jugak ea?"

Arghh~ aku x kesah..sape yg x sdeyh kan bila nk tggalkan tempat yg temukan kita? aku bukan boleh hidup kalau xde kawan2...coz diorang yg mencorak hidup aku..

The last thing aku dapat text dari Farah, sorry Farah sebab xdpt jumpe ko..aku mmg nk jumpe ko..rasenyer a lot of things yg aku nk ckp jugak..same goes to you..harap2 kita akan jumpa lagi :(

Then I got text from Thea, Shira and some of my friends who said sorry and tanx.. Love u all friends.

Macam yang aku ckp, harap2 kita semua ni bertemu dan berpisah kerana Allah... InsyaAllah, kita akan terus keep in touch..contact, share2 cerita and masalah... semoga berjumpa di lain hari.. :)




Tuesday, March 27, 2012

Alhamdulillah Asasi Pun Dah Selesai

Hye
Assalamualaikum

Syukur Alhamdulillah
Allah tunaikan hajat utk habeskan asasi
Semalam last paper utk Asasi
Dan semalam berakhirlah sebuah kenangan kat sini

Tulisan dan coretan kt blog ni, semata-mata utk kawan2 aku..ape yg ada hanya utk korang..malam tadi x sempat nak ckp utk semua..niat kt hati..nak ckp kt sorang2 yg aku syg korang..tapi xpe la..nampak mcm ape pulak nnti..sekali lagi, truly form my heart, aku sgt2 mintak maaf utk semua dosa2 aku and salah silap sepanjang kita kawan..aku yakin sangat..ramai yg annoying dgn aku..rasa xpuas hati..bengang..dan yang paling penting mesti ada yg rasa menyampah dah dgn aku..xpe...aku x marah..aku terima je ape korang nak ckp..sebab memang layak aku utk kene benda2 tu..coz what I done reflect my self...ape yg aku nak ckp cuma ucapan terima kasih sebab bg satu pengajaran dan impak dalam hidup aku..terima kasih sebab bagi aku ruang utk kenal balik diri aku yg sebenar..terima kasih sebab sedarkan aku suatu nilai persahabatan yg x pernah aku bentuk sebelum2 ni..terima kasih sebab sudi jadi org2 yg mendengar luahan aku..terima kasih sebab tahan dengan perangai2 buruk aku..terima kasih sebab kritikan2 korang..jujur aku kata, daripada kritikan korang lah..aku sentiasa cuba bangkitkan kekurangan yg ada dalam diri.. Maaf sebab aku bukanlah sebaik yg korang sangkakan..dont judge me from my previous school as well as my background.. Its really hurts inside..walaupun aku x suka korang kaitkan aku dengan sekolah and semua2 tu..tapi benda tu realiti kan..memang aku x baik pun.senang cerita jahat la..terima kasih sebab sedarkan aku tentang benda ni..sekurang kurangnya aku akan sentiasa ingat kritikan korang ni..aku x sebaik korang but insyaAllah..aku akan sentiasa muhasabah kekurangan diri ni..terima kasih jugak utk semua yg selalu bagi nasihat dan teguran..aku memang selalu share masalah dgn kawan2..and I really appreciate sape2 yg sudi membantu..I never share my problem with my real siblings..never and never..and here u are all my siblings.. 34 orang adik beradik yg akan sentiasa aku ingat :(

Aku nak mula cakap pasal le boys...

Azri, ure a very good leader...aku rasa aku x silap pilih orang utk jadi leader class kita..dan Alhamdulillah Allah yg gerakkan jalan kau utk smpai ke tahap ini..aku x nk touching2 dgn kau sebab aku segan,,ary2 gelak dgn kau..tbe2 nk sedih..xnk laaa aku..kang kt bilik jumpe kau agy..hahaha...ape2 pun..kau dah buktikan yg kau bagus kt sini.. I do respect u in certain things..aku pun x sebaik kau la macha...aku tahu aku xnk kawan dgn kau...sebab aku kawan dengan kau ni la..orang duk compare2 aku dgn kau...perghh~ au memang x suke..tapi ape nak buat..memang sifat manusia mcm tu..aku pun xkan nk marah pulak..cuma kecik hati tu..ade lah..kau masuk uitm..kau jumpe bidadari kau tu..budak sekolah aku pulak tu..haha..teruskan mujahadah bro..aku yakin kau boleh pergi jauh kt local unversity ni..jangan lah kau nk kecewa2 agy xpat pergi oversea..Allah bg kau tempat kt sini..buktikan lah kt bangsa dan agam kita yg kau hebat..dah2..xnk aku puji kau lebih2..kt bilik kang naik pulak Sheikh Melaka kau..hahah..

Wahab, aku memang x puas hati dgn kau masa mds lagi..lepas tu aku tahu2 kau satu kelas dgn aku..aku memang bengang gile argh...x suke kot..menyampah menyirap sume ade..memang kau annoying gle..jujur aku kata..aku amik masa berbulan bulan utk terima kau kt kelas tu..tapi terima kasih jugak sebab kau penuh dgn humour...terima kasih utk bantuan2 kerja kau ..terima kasih lah bagai2.. kau dah jadi peguam syariah nnti btau aku ea? HAHA

Shazmi, aku sebenarnya banyak sgt terhutang budi dgn kau..jujur aku ckp byk sgtttt.tanx jemi sebab byk tolong aku...aku xtau mcm ne nk balas..semoga Allah berikan kebahagiaan utk kau..time aku sakit..kau anta aku nas and azri g TBS..aku terharuu :(  jujur...masa kau tolong2 hantar g KL sume..tanxx sgt2..weyh..jgn lupe pasni diet!! kau jumpe pacar kau kt sini..tahniah k..kawal2 diri siket..kau kawan yg baek.. 1st time aku gaduh dengan kau masa class CTU dulu ingat? haha..sorry weyh..aku tgh emo masa tu...tapi aku x lama pun marah2 ni..lepas tu ak da ok balik kan..haha..kenangan weyh..

Azman, ko ni pendiam je kan masa 1st sem..skang ni da makin tunjuk belang..hehe..xpe2..atleast kau bersuara jugak..nice to meet u here laa..1st time aku ada kawan dari sabah..man, teruskan usaha dakwah..ko baguss man..pasni balik sabah ko jgn pndang serong agy dgn West Mlaysia nyer rkyat..hehe..kita semua sama je k..xde beza...mintak maaf mintak ampun utk sume salah silap aku yerp..

MatLay and Nik,aku kenal korang kt dalam kelas..aku memang suka kawan dgn org ganu and kelantan ni..terus terang..sebab dulu kawan2 aku kt kisas ramai org timur...aku x de la anti2 org timur ni..bagi aku korang unik..ape2 pun.tanx jadi kawan yg baek kt sini..gud luck utk hidup2 korang akan datang...nnti datang ar melaka! aku kasi kau telan cencalok pulak, asyik makan budu je kan.hahah. Dah balik timur jangan sombong2..mentang da balik negeri asal..lupe member kan..siap ko..! haha.. Balek nnti korang..jaga diri and be a gud muslim ! aku syg korang :)

Abhar, ko memang cool..sgt2 sempoi..kau lawak doe..setiap kali ko ckp aku gelak..haha..tanx utk lawak2 itu..hehe..2nd sem ni kau duk luar..so x byk laa aku tahu pasal ko..lagipun ko lagi rapat dgn lay and azman..aku x dpt la nk korek rahsia kau sgt..tapi bagi aku ko tetap kawan baek aku..pasni xde sape lagi la mmpu buat aku gelak selain kau..! :D

Rafi, chauu chauu chauu..heheh...tanx rafii jadi kawan aku kt sini! mintakk maaf sgt2 utk sume salah aku kt ko...terus terang aku memang kadang2 menyirappp je dgn kau..tapi kau jenis penyabar..cuma kau byk kelentong orang..bila da wat salah x nk ngaku kan?! hahahah! aku dah tahu permainan kau! :P  hahaha..tanx rafi selalu attend majlis utk kelas..aku tahu aku byk bahan ko..sorry sgt2 :) Ko tetap Melayu..xpe :P

Aizat, terus terang aku kata..aku ingat kau ni sombong mula2..susah gle nk masuk dgn kau...tapi start second sem...yessss kau memang baek..tanx jugak for being my friend...maafkan aku kalau ada salah and silap sejak dari mds lagi..walaupun kita x penah lepak sama2 kuar ke..tapi dalam kelas ure still d best friend..kau sporting and cool...nice aizat :) teruskan perjalanan hidup yg masih panjang ni..

Yusrin,sorry for everything...aku byk gak wat silap dgn ko..sorry beb..sebelum2 ni aku mmg byk x puas ati dgn ko..sebab keje la..sebab lain xde..ape2 pun..tanx for being a part of our family..pasni jumpe aku tegor2 la...mentang2 handsome..jgn sombong..hahaha..okeyh2..selamat berjaya dunia akhirat bro :)

Dengan budak2 perempuan ni..aku x dela rapat dgn semua org..ade la certain2 yg boleh masuk..and ade yg boleh share cerita...btw, tanxx sgt2 utk semua sekali Farah, Shira, Mawa, Ogy, Ecah, Nuraini, Diyana, Rabi, Pka, Atiqah, Soso, Matun, Fifah, Farah Wahidah, Anna, Ain Akmal, Myra, Thea, Mimi, Dibah, Zety, Umy and Diny.

Nuraini..aku tahu aku dah byk wat salah dgn ko..aku mintak maaf sgt2..aku bukan x suke ko..x penah pun benci ko..tapi apa yg berlaku cuma gurau2 adik beradik je..pasni ko boleh gembira laa x dgr aku bising2 dalam kelas lagi kan..yeahh! kan2? huhuh..sory sgt2..tanxx jadi kawan aku and sudi dgr masalah2 aku tu kan..tanx :)

Mawa, maaf sgt2 utk semua yg penah berlaku sepanjang 2 sem ni..maaf sgt2.. :(  semoga Allah berikan yg terbaek dalam hidup dan teruskan perubahan yg baru ..insyaAllah Allah akan berikan yg terbaek dalam hidup..i am only an ordinary person..yg byk wat salah..

Ogy and Ecah, korang kt kelas lebih kurang sama je aku tengok..haha..aku dgn wahab selalu jugak bahan korang...tapi wahab la yg selalu start..aku ikut je..hehehe..soryy sgt!!! Ogy, jgn kuat sgt makan..byk gmbar makan kau kt dalam laptop aku ni ha..hahah... Ecah, masa mula2 kenal kau..aku ingat kau ni garang..cuak nk tegor2 kau..haha..

Shira, tanx tanx tanx sebab selalu sgt bg nasihat..selalu support aku bila aku down..selalu dgr ape yg aku nk share..and aku selesa la nak share citer dgn kau selain Farah.. and aku pun tahu apa yg berlaku kt ko sem 2 ni..hope kau sabar and keep strong.. Apa yg berlaku..biarlah berlalu..tahniah dpt DL..pasni dapat tempat belajar gempak2 btau la.pastu jgn lupe diri..aku akan datang penang! tuntut tour guide yg x kesampaian ary tuh! hehe.. tanx shiraa for being my fren here and maaf kan aku utk semuanya..

Diyana, I am happy to be ur fren here..u memang sgt comel mcm budak kecik..heheh..okeyh..nice belakon dgn u..and i know u suke gelak kan..hahaha..lepas ni pergi tasik..ingat lakonan kita yg rosak tu :( kesiannn..i anggap u mcm adik i ~ i have no younger sister in real.. I know ape buah favourite u, tembikai kan?? haha..until now, i x tahu kenapa u bayangkan semua org mcm tembikai! haha..btw, be a gud girl okeyh..lepas ni x tau lagi bile boleh jumpe and buat lawak dgn u :( 

Rabi, Pka and Atiqah korang ni selalu bertiga kan..kalau aku ada ckp pape yg korang terasa..mintak maaf sgt2.. Hopefully pasni jumpe tegor2 la k..korang will remain in my memories as my awesome friends... Rabi, pnggilan maklong yg aku bg ko tu melekat smpai ke habes asasi..owh Allah, aku mestii ingat kau gle2 la rabi..tanxx jadi keeper handball tu tau! tanx jadi ketua cheer tau! tanx sebab join kalumpang and provide kereta tau! :) tanx tanx tanx....Atiqah, aku x tahu la lepas ni kita jumpa kt ne kan? yg pasti aku harap ko dah sma tggi dgn aku :P hehe..gurau aje..gud luck in urlife Tiqah..Pka, u pun sama...kalau ade pape yg terasa kt ati..maaf sgt :( 

Soso, gud luck in urlife..aku sebenarnya xtau bila start rapat dgn ko..rasenyer masa result muet kuar kot..masa tu kau bg nasihat kat aku sebab aku down gle tahap dewa la..pastu kau ckp x ceria la kelas nnti kan..tanx soso :)  and btw tanx jadi wall bola baling! nice memory utk ko kan..hehe...nnti boleh la aja adik2 ko pulak.hehe..and and and..teruskan usaha anda :)

Matun, aku rasa aku start rapat dgn ko masa HAKA..masa latihan bola baling kan..aku paling takut nk tegor kau..kau mcm diaammm je kan..tapi dah hujung2 ni baru best siket..ko da mula aktif dalam kelas..yeahh! gud job matun..mintak maaf sgt2 utk sume2 yg ko x puas ati dgn aku tau..tanx jadi striker bola baling yg meletop.hehe..

Fifa, Farah Wahidah, Ain Akmal..u are still a part of law02A..korang tetap menghiburkan kelas :) tanxx for that..maaf sgt2 klu terasa hati..maaf segala apa yg tersalah bahasa.. aku x sempat nk kenal korang dgn lebih dalam coz kita jarang jumpaa dalam event2 kelas..apa2 pun, aku doakan korang sentiasa berjaya k :)

Myra, tanx for being ACR for us :P u are a very good student in class..myra, x tahu la nk ckp ape..hahah..sebab sekali je myra penah join kelas nyer activity..tu pun masa mula2 dulu..maen bola tampar..then x penah...pasni myra kata nk masuk ALAM kan? hek3..jadi Navy laa pulak..may Allah bless u in life..

Anna, kalau aku ada wat salah..maaf sgt2.cuma satu saja aku nk ckp...actually kami dalam kelas x penah racist dekat kamu...kami ok saje..janganlah salah anggap dgn kami..and lepas ni..semoga u will always success in urlife..nice berlakon i swear..haha..

Thea, Mimie, Diba korang ni ibarat satu geng jugak aku tengok.. Tanx for every single moment k..
Mimie aku xkn lupe kenangan kt kalumpang dgn ko! haha..kau la juara selam kan?..penyuu betul...nama Mimie Themuffin tu xmngkin aku lupa la..haha..lawak doe..Diba, masa mula2 masuk aku tengok ko mcm pendiam je..pastu kenal2 dgn ko..yeah..u can be a gud fren also..and panggilan utk ko is Apple..maaf utk suma salah dan silap..and ape yg negatif thinking ko terhadap aku tu..aku x dpt nk buat ape..sebab its ur right to think about it..maaf utk salahdan silap aku k .. Thea, keep up urself! nti da degree tingkatkan keyakinan diri and lebih maju lagi k.

Diny,tanx jadi kawan aku kt sini. Aku x kn lupaa masa kt McD masa 1st sem dulu..kau tegor aku pasal someone kan? tanx for that..aku betul2 rasa serba salah masa tu..aku dah selesaikan da pun masalah tu..huhu..ko seorang yg strong..aku kesian gle2 kt ko masa barang ko kene curi tu..but u remain strong..maafkan aku sebab mungkin aku penah kecikkan ati ko kan..

Umy, tanx sebab jadi ahli group debate and saiko yg best dan sgt2 membantu..soryy kalau ade wat ko terasa hati..ko sgt2 cool..ahhaha..muka kau sdeyh ke, marah ke, happy ke sama je...haha..cool sgt~ gud luck in urlife...

Zety, tanxx sgt2 sepanjang 2 sem ni sebab jadi kawan aku..aku anggap ko kawan baek aku sebab byk benda yg kita selalu share..tanx ajar debat.tanx jadi PM debat..tanx sebab ko byk mmbantu..tanx byk support aku.tanx byk nasihat aku..tanx tanx and tanx..aku nk mintak maaf sgt2 sebab aku penah wat ko nges kan? tu pun sume sebab debat..aku betul2 x sengaja..aku doakan ko bahagia dgn hidup and jodoh ko..semoga apa yg kau impikan Allah makbulkan..pasnii x tau bile kita jumpa agy..teruskan berdebat k! Afzal tu pergi lantak same die..haha..

Sapa lagi yang tinggal? Farah mana Farah? hahaha~

Farah Nadia, aku rasa da byk kali aku ckp tanx kt ko..mungkin aku x sebaik yg ko sgkakan..ade satu benda yg dtg dari mulut ko..yg buat aku betul2 terasa..and benda tu memang memberi kesan lah kt aku..mcm kene jentik kt hati..tanxx sebab byk sokong aku..byk nasihat...ure my best fren..ingat lagi midvalley? hahaha.. masa tu ko dgn Diny kan? jgn lupee tu~ aku pun x kn lupe.. Masa aku dapat result 1st sem yg terok tu..kan aku ckp dgn ko, naik second sem aku nk belaja betul2...so, aku da buat yg terbaik! ko doakan lah aku berjaya weyh :( aku da sacrifice byk benda utk 2nd sem ni... Farah, tanx maen bola baling..ko memang power maen..ko dah maen sungguh2..pastu masa kalah tu ko nges...aku da nges dulu sbelum tu..sdeyh kot..Tanx jugak for birthday prank tu!! tu sume keje budak handball..~ nk ucap tanx smpai x ckup page blog aku ni kang..bagi aku ko ni seorang yg sgt dedikasi..kdg2 takut gak dgn ko ni..semoga ko terus menerus berjaya dalam hidup k..tanxx fren :)

Okeyhh tamat coretan aku utk 34 adik beradik tersayang..
Aku bukanlah kawan yang baek..tapi aku cuba jadi yg terbaik.
Maaf sebab aku xde adiah nk bg korang..tapi aku selalu doakan korang..
Aku xde kenangan yang indah kan utk korang? tapi harap korang x lupekan aku..

Nnti doakan operation aku bulan 4 and bulan 8 ni..kalau rajin dtg la k..aku operate kt HKL..




Sekian.Sayang korang sampai syurga :)

Sunday, March 11, 2012

Sejenak Di Library and Hangout With Friends

Hye
Assalamualaikum

Haihhh~ sekejap je rasa da nak abes sisa2 hidup kt uitm ni
So preparation uitk final exam pun semakin rancak dan memuncak

X smpai seminggu lagi Final exam
So paper pertama adalah ekonomi

So far alhamdulillah aku baru start study ekonomi semalam
Otw balik melaka aku pun sebuk2 kan diri baca buku dalam bus

Sangat2 bermanfaat perjalanan aku semalam

The day before aku balik Melaka, sebenarnya aku tention sgt2
Ye lahh study ni buat kepala aku jadi berat
So aku decide nak balik Melaka and release tention

Then balik pun balik jugak
Study tu satu kepastian utk org2 yg x pndai mcm aku

Pagi tadi lepas bangun2 tidur aku gerak g Library Melaka
Macam biasa lahh, library tu memang medan wajib aku

Pelik ke aku g library?
Mungkin pelik kott sebab most of guy x suka kan g lib?
But its not me..aku suka je pegi sana.
Tenang and cooolll je studyy.

Mencurah2 ilmu masuk.hahaha.
Study ekonomi chapter 15~ yeahhH! Done!

Aku dah paham byk gak ekonomi ni.
Menyesal pulak x study awal2 sebab senang je sebenarnye! hehee.

Xpelahh, lebih baik terlambat daripada x study langsung kan?

Then tengah2 study tu I got a call from one my old friends
Amir Syazwan....

Dia ajak aku kuar sekali dengan Liyana Hashim
Owh yaaa..Liyana is also my friend here..

Semua tu kawan2 sekolah rendah, and semua budak UiTM..aku UiTM Shah Alam, Amir UiTM Lendu and Yana UiTM Kuantan

So, alang2 balik utk study week ni kitorang jumpa2 laa kan.
Dah lama sangat x jumpa and share2 cerita.

Lepas abes study aku terus gerak balik rumah nak amik kereta.

But~~ before that I got a call from Nadirah..

" Nak datang rumah ni. Nak bagi barang "

Yeahh shes one of my friend also.
Nadirah, shes so cute+cantikkk plus2..

HAHAH! And muda setahun la dari aku.

Kitorang memang rapat sejak kuar sekolah rendah.
And dulu2 masa die SPM aku laa yang selalu bg tuition free kat die.

Sejak masuk Second sem aku xpenah jumpa die.
So sgt2 rindu gak laa kt budak kecik tu.HUHU!

Dia datang umah tadi sekejap nak bg buku2 aku yg dia pinjam dulu~
HAHAH! ingatkan bg apa lah kan~

Then, lepas tu aku pun terus gerak g Mahkota Parade Melaka.
( Bosann kot tempat ni) hehehe

Dah xde tempat agaknya nak lepak kt Melaka ni~
Owh yaaa..aku datang pun lambat siket masa tu..

Macam Guard dah si Amir and Yana tunggu aku kt McD!
HAHAH! so sorry kawannnn~

Then aku pun excited arr bercerita kisah2 kt UitMSame goes to them yang memang gelak2 je dgn story masing2..Sempat lagi mengumpat VC Sahol Hamid tu..haha! xgunaa..

Aku dgn Yana sama kos..Dia pun amik LAW jugak.
So, ada la citer2 gak pasal life kat sana  tuu..
X lupe jugak citer pasal Khairul Brother yg bajet ahli politik tu.

Dah penat bercerita g jalan2 jap dalam Dataran Pahlawan tu.
Ada Jelajah Berita Harian.So banyak la artis2 datang.
Duduk la jap situ tengok2 artis nyanyi2 bagai2 tu~

" siap bergambar member aku sorang ni"

Then dah x tahu hala tuju kan??
X tahu nak pergi mana!

Asyik tawaf tempat yang sama smpai lenguh kaki aku! HAHAH!

G layan cool blog japp..
Pastu pusing lagii..pusing DP tu smpai lebaM! haha..

And finally aku ajak pergi Pantai Klebang.
Saje lepak2 sana...

( aku wakilkan selipar je la! haha )

Yana ni pun dah lama x pergi sana..
Xboleh belah! Dia boleh x tahu kt situ da jadi tmpat rekreasi!

Kitorang pun lepak la kt pntai tu sampaii pukul 7..

Thennnn balikkK!
Aku pun bawak la budak ni balik kt umah dia.

Sambil2 drive kereta
kitorang pun cerita la pasal kecik2.
Sebenarnya kitorang dah kawan since tadika!
Then sekolah rendah pun sama..
Kelas dari darjah 2 smpai 6 sama.
And sekarang pun belajar kos sama.

Dah 13 tahun kitorang kawan ok!
Lama kan? !hehe.

Kitorang taman sebelah2 je! HAHAH!
tapii bukann selalu jumpa pun :(

Dan azan magrib pun berkumandang.
Maka sampailahh aku kat rumah !

Dan menaip laa aku kisah ari ni kt blog aku ni!
Okeyhh! Beban2 study dah hilang.
Dah seronok jumpa member.

Then Esok aku nak pergi Hospital Kuala Lumpur.
Ada appointment doktor.

OK DEAR READERS
TANX SUDI BACA!


Tuesday, March 6, 2012

Memorable Day Berkayak Bersama Classmate

Hye
Assalamualaikum

Yeah Penat Letih Happy Terharu semua adaa!
Again our class activity out of UITM

Nak Tahu Apa?
Berkayak beramai ramai di Tasik Shah Alam

Alaaa..secara x langsung je aktiviti ni jadi.
Plan last minute dalam twitter then x sangka mendapat partisipasi yg baik.

( ^ ____ ^ )

Harap maklum minggu ni minggu study
Exam lagi seminggu je lagi
So, almost 24 hours kami akan menghabiskan hari2 didepan buku
Membaca dan membaca dan terus membaca

Siapa yang x penat kan??
Nama pun manusia, so study ada limitnya..

So, Aktiviti Terbaik Utk Release Tension Adalah Beriadah.


Walaupun x semua yang dapat join
Tapi kami tetap happy and enjoy each single second together!

So? Siapa2 yang kt rumah tu x berkesempatan la nak join!
Sorrryyy kawan2, tapi lain kali kita boleh buat agy kan?
So, Dont Worry, Be Happy :)

Ramai Jugak Yang X tahu Berkayak Ni
Kalau aku, dah ada da pengalaman berkayak sebelum ni
Masuk kali ni dah 3 kali la. hehehe.


Its Me - Naim


Azri is Our Class Leader 
Ghairah !!


Azman, Sabahan baaaaa...


Azlan AKA Mat Lay


Look Her Name is Shira
Shes so excited when I invited her to join this activity
TANXXX SHIRA :)

FRIENDSHIP, OUR HAPPINESS IS OUR PRIORITY



THE END OF THE DAY


Guys Nak Tahu Something X?
Aku Xnk Hilang Kawan2 Macam Korang :(

To Tell U The Truth
You Are Awesome!!

"Kenangan demi kenangan dikumpul sebab lepas ni kita mungkin x kan jumpa lagi, asasi cuma sekejap je, no more laughing together, no more cheer in class, no more class activities, jadi hargailah setiap detik yang ada bersama kawan2 tersayang, sebab lepas ni yang akan kita bawa keluar cuma kenangan dan pengalaman, semoga Allah eratkan ukhwah ini"

TANX READERS.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...