Tuesday, April 24, 2012

Peguam Bukan Kerjaya ke Neraka

Assalamualaikum


Sebagai seorang pelajar jurusan undang2 
Pastinya pandangan skeptikal masyarakat terhadap saya adalah negatif
Ya, bagi mereka prospek kerjaya dalam bidang undang2 pastinya negatif

Alhamdulillah Allah masih izinkan saya untuk menikmati sedikit masa lapang dan meluangkan masa sy dgn blog tersayang. Semalam saya baru sahaja dapat surat tawaran untuk sesi temu duga kemasukan Ijazah Pertama Undang-undang di UKM..dan insyaAllah 6 Mei nanti adalah hari temuduga saya..27 April nanti akan keluar keputusan Final Exam Foundation Law sy.. IsnyaAllah sy mohon semua pihak mendoakan kejayaan saya disini..mudah mudahan mendapat kejayaan terbaik.

Mungkin masih ramai lagi yang x tahu saya sebenarnya penuntut dalam bidang undang2..dan alhamdulillah saya dah selesai menamatkan tempoh pengajian dalam Asasi Undang2 selama setahun di UiTM Shah Alam. InsyaAllah, dalam bulan 9 nanti akan melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Pertama.

Bercerita tentang prospek kerjaya Undang2..sudah pasti ramai pihak yang berfikiran negatif dengan kerjaya ini..tambahan pula, undang2 yang saya pelajari adalah undang2 civil..jadi terlalu banyak tomahan dan kritikan yang saya terima sejak awal saya memilih utk masuk ke bidang ini..Tapi Alhamdulillah, saya masih ada keluarga yang menjadi sumber kekuatan saya utk terus bertahan dan membuktikan kejayaan sy dalam jurusan yg saya pilih

Pandangan dan kriktikan paling selalu saya terima adalah :

"Belajar undang2 dah tempah sebelah kaki ke neraka"

Subhanallah, saya pohon, siapa2 yang mengeluarkan statement ini silalah bertaubat. Saya sendiri terkilan dengan pandangan skeptikal ini yang terlalu rigid dengan undang2  negara kita. Sebagai seorang yang terdidik dengan ilmu2 agama, saya sendiri agak terkilan dengan pandangan x berhemah sesetengan daripada masyarakat negara kita.

Jadi biarlah saya memulakan bicara saya dengan hukum halal dan haram ini.

1) Hukum menuntut ilmu


Dengan jelas saya nyatakan, hukum menuntut ilmu adalah wajib bagi semua umat Islam. Akan tetapi kalau ilmu itu adalah ilmu yg membawa keburukan dan kemurkaan Allah kepada umat Islam, maka Ilmu itu haram dipelajari. Jadi jelas perbahasan hukum seperti yang Islam gariskan.

2) Ilmu Fardhu Ain / Fardhu Kifayah

Secara telusnya ilmu2 yang melibatkan hubungn dengan Allah adalah Fardhu Ain, seperti ilmu Aqidah, Ilmu Usuluddin, Ilmu Al-quran, Ilmu Shariah dan lain2..akan tetapi sebagai umat Islam yang hidup dalam komuniti manusia yang pelbagai agama dan bangsa, maka Islam meletakkan ilmu fardhu kifayah yang perlu dikuasai oleh Umat Islam agar tidak menjadi umat yang ketinggalan dan dikuasai Kafir.

3) Hukum Undang2 Allah/ Hudud

Dalam Al-quran dan Hadis jelas menyebutkan hukum hudud ini wajib dilaksanakan. Tidak dapat tidak semua orang harus akur bahawa hukum hudud ini adalah perintah Allah yang wajib dilaksanakan. Jadi terdapat banyak garis panduan yang Allah tetapkan dalam kes2 jenayah seperi mencuri, zina, minum arak, lian dan lain. Kesemua ini telah ditetapkan Allah, dan wajib dipatuhi.

4) Sumber Undang2 dalam Islam

Sumber utama adalah Al-quran dan Hadis..sumber keduanya pula adalah daripada ijma ulamak,fatwa,qias, masalihul mursalah, istihsan, uruf wal adat dan qoulu sahabi. Jelas bukan Federal Constitution yang menjadi sumber undang2 dalam Islam.

5) Hukum Tidak Menunaikan Fardhu Kifayah

Secara jelas, saya nyatakan apabila Fardhu Kifayah ini tidak ditunaikan oleh seorang muslim dalam kawasannya, maka hukumnya berdosa. Jadi adalah menjadi tanggungjawab setiap individu untuk peka dan cakna terhadap keadaan sekeliling. Kita harus melihat dari sudut pembangunan ummah dan bertindak utk kepntingan Islam.

6) Jadi Apa Pula Hukum Jadi Lawyer? Jadi Hakim? Belajar Undang2 Civil?

Maka, kepada pihak2 di luar sana yang masih belum belajar undang2, sila nyatakn pandangan anda? adakah anda ingin terus katakan Hukumnya Haram? Adakah anda ingin katakan prospek kerjaya ini menempah tiket ke neraka? Adakah anda ingin mengatakan pekara ini hanya mendokong undang2 kafir dan x membawa manfaat kepada Umat Islam? 

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih,

Sahabat yang disayangi kerana Allah, saya juga seorang yang berfikiran dan berwawasan untuk pembangunan agama Islam dalam negara kita. Jadi adalah tidak adil dan tidak wajar kepada pihak2 diluar sana yang ingin mengajukan tomahan2 dan hujah2 yang tidak bernas kepada saya tanpa mengkaji dan memahami Islam ini dengan lebih mendalam. Sukalah saya katakan disini, saya tidak pernah menolak Hukum Allah, saya tidak pernah katakan Hudud itu tidak relevan, saya tidak pernah kata Alquran dan Hadis itu ketinggalan Zaman.. Saya katakan disini Undang2 Allah adalah relevan dan yang Tertinggi sepanjang zaman..dan ianya tidak boleh ditolak..

Jadi Persoalannya, kenapa saya belajar undang2 civil?

Jawapannya cukup mudah, kita ini berada di zaman yang dicengkam dengan penjajahan minda dan kuasa. Pihak2 yang menguasai kita adalah pihak2 yang tidak memahami agama kebanyakannya, pentadbiran negara kita sudah dijajah sejak sekian lama, dan minda kebanyakan rakyat negara kita sudah tidak lagi berfikrah agama.


Jadi sampai bila mahu membiarkan prospek kerjaya ini dipenuhi dengan orang2 yang tidak memahami agama, orang2 kafir dan orang2 yang zalim? Sampai bila mahu duduk diam dan hanya tahu berkata "Undang2 Civil ini Zalim" tanpa sebarang usaha utk menceburi bidang ini dan memahami prospek kerjaya ini dengan lebih mendalam? Sebelum kita berupaya utk mengubah sesuatu perkara, kita harus memahami perkara tersebut terlebih dahulu.


Ini adalah Fardu Kifayah kepada saya dan ramai lagi kawan2 yang mempunyai fikrah agama di luar sana. Kenapa saya perlu takut utk menceburi prospek kerjaya ini? Saya sendiri ada matlamat dan prinsip hidup yang membawa saya lebih berani utk berada dalam bidang ini. 

Kalau hari ini anda menolak hukum civil, jadi saya cabar anda jangan gunakan perundangan negara ini langsung..kalau hari ini ada saudara mara anda dibunuh, dirompak, diragut,dirogol atau terlibat dengan kes2 luar tabie sekalipun, maka saya cabar anda jangan laporkan kepada pihak polis mahupun pihak berkuasa..kerana dihujung penyelesaian, undang2 civil juga yang kita akan gunakan..

Maka bagi pihak2 yang mengatakan "Jadi Peguam ini sebelah kaki ke Neraka" apa pendirian anda kalau anda sendiri pun melaporkan kepada pihak berkuasa dalam hal2 seperti yg saya sebutkan tadi? Tidak kah anda sedar bahawa anda sendiri mendokong kuat undang2 civil ini? Jadi jikalau tomahan sebegitu anda lampirkan kepada saya, suka lah saya lampirkan tomahan kepada anda bahawa "Memilih Undang2 Civil sebagai jalan penyelesaian sebenarnya Menempah Tiket Ke Neraka" . Adakah anda tidak sedar akan perkara ini, atau anda terlalu suka berkata-kata tanpa ilmu dan pemikiran yang lebih matang?

Dalam kehidupan, kita akan bertemu dengan pelbagai masalah. Setiap masalah pasti perlu diselesaikan dengan cara dan jalan nya. Masalah akan sentiasa timbul dan jika tidak dikawal, masalah akan sentiasa bertambah dan meruncing. Jadi kerana itu lah kita perlukan undang2 untuk mengawal permasalahan2 ini. Adakah kita ingin membiarkan masalah2 ini terus berlaku dan tidak diselesaikan? Adakah kita akan terus menunggu pihak berkuasa melaksanakan undang2 hudud, barulah kita ingin menyelesaikan masalah2 yang semakin bertambah ini? Jadi dalam proses menunggu undang2 hudud ini terlaksana di negara kita, adakah kita harus membiarkan masalah2 ini terus berlaku dan merosakkan minda serta norma masyrakat kita sendiri?

Sudah tentulah jawapannya tidak..kita harus percaya, bahawa Usaha dan Jihad utk menaikkan undang2 hudud di negara kita ini masih kuat dilaksanakan oleh pihak2 yang berwajib. Jadi sementara usaha2 untuk melaksanakan hudud di negara kita dilakukan, kerusi2 dan kekosongan dalam prospek kerjaya undang2 civil ini juga perlu dipenuhi oleh orang Islam yang mempunyai fikrah agama. Tidak kah anda berfikir bahawa minda masyarakat kita sudah dijajah, jadi sebelum undang2 hudud ini terlaksana, yang kita perlukan bagunkan adalah ilmu dan fikrah.

Sahabat2 yang saya kasihi, cuba renungkan dan bayangkan, andai kata suatu hari nanti pemerintah di negara kita sudah bersedia untuk melaksanakan undang2 hudud, dan pada masa itu prospek kerjaya undang2 civil ini dipenuhi oleh orang2 kafir dan org2 Islam yang tidak mempunyai fikrah agama, jadi sudah pastilah akan berlaku pertembungan dan pertelingkahan yang dahsyat antara dua golongan ini. Kita sudah maklum, sejak berdekat dekat lamanya negara kita mengamalkan undang2 civil, jadi untuk mengubah sistem kehakiman dan perundangan negara kita adalah sesuatu yang sangat susah dan memerlukan toleransi dan pemahaman semua pihak.. Jadi bagaimana mungkin Undang2 Hudud mampu tertegak di negara kita kalau mendapat tentangan daripada pengamal2 undang2 civil di negara kita sendiri? Sudah tentu akan menimbulkan masalah dalam masyarkat Islam kita sendiri. Inilah akibatnya apabila ramai orang Islam yang tidak mahu belajar dan menceburi undang2 ini dan hanya tahu mengatakan undang2 ini sebagai undang kuffar yang menempah kaki ke neraka.
Oleh kerana itu lah, prospek kerjaya undang2 civil ini adalah suatu fardhu kifayah yang perlu diisi oleh golongan2 yang mempunyai fikrah agama

Jangan biarkan bidang kerjaya ini dipenuhi oleh orang kafir sahaja, jangan biarkan kerjaya ini dipenuhi oleh mata2 duitan..tetapi saya cabar kepada pihak2 yang memberi tomahan2 negatif itu, tampil ke hadapan dan berani bersemuka dengan realiti kehidupan..ini adalah tanggungjawab kita untuk mengubahnya, bukan hanya tahu duduk diam dan kritik tanpa wawasan.

Inilah sebenarnya penyakit masyarakat Melayu di negara kita, hanya tahu kritik dan bercakap tanpa mengkaji dan memahami terlebih dahulu. Begitulah juga kepada mereka yang hanya tahu kritik pasal politik negara, saya tidak marah anda mengkritik, tapi ayuhlah tampil ceburkan diri dalam bidang politik, kerana semangat dan fikrah anda yang Islam inginkan.

Persoalan saya untuk semua pihak?

Adakah anda berasa kerjaya pilihan anda itu selamat daripada dosa ? Saudara saudari yang saya sanjungi, sebenarnya tidak kira lah apa juga prospek kerjaya yang anda ceburi dan anda lalui, tidak dapat tidak anda sebenarnya terdedah kepada dosa..Bahkan menjadi seorang Ustaz dan Pendakwah pun anda terdedah kepada dosa. Kerana apa? Kerana anda sebenarnya memegang suatu Amanah..amanah inilah yang menentukan sebelah kaki anda di neraka atau tidak.. Bukan pengamal undang2, bukan Dokor, bukan Pensyarah, bukan Polis, bukan accountant dan bukan Cikgu tetapi Amanah..Amanah lah yang menentukan anda ke Syurga atau Neraka Allah. Nauzubillah min zalik .

Dan katakanlah: “Bekerjalah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang yang beriman akan melihat apa yang kamu kerjakan; dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui perkara-perkara yang ghaib dan yang nyata, kemudian Dia menerangkan kepada kamu apa yang kamu telah kerjakan.” [al-Taubah 9:105]

Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman. [al-Mu’minun 23:01]

Iaitu orang-orang yang menjaga amanah dan janjinya. [al-Mu’minun 23:08]

Adakah saya x mahu mengambil jurusan undang2 Syariah?

Sudah tentu saya ingin mengambilnya, insyaAllah, saya selesaikan degree saya satu persatu. Doakan hajat saya utk habiskan degree dalam dua bidang ni berjaya.Aminnnn. Memang saya nak belajar dan faham tentang kedua dua kaedah perundangan ni, baru lah ada keseimbangan dalam melaksanakan kerja saya.

Pesanan saya untuk semua :

Jangan jadi umat Islam yang pengecut, tapi jadilah umat Islam yang berani dan realistik..penyakit dalam diri kita adalah selalu sangat mendengar kata2 orang tanpa bukti, tanpa ilmu, dan tanpa berfikir panjang. Kalau niat di hati ingin membuat baik, kenapa perlu toleh kanan dan kiri, terus sahaja ke penghujung. Dunia hari ini penuh fitnah, kalau kita terlalu hiraukan godaan2 di kiri dan kanan kita, silap2 haribulan kita sendiri sesat dalam perjalanan kita. Islam ini tidak akan menyusahkan umatnya, tapi kita sendiri yang menyusahkan agama kita.Kalau kita hendak menyalahkan undang2 di negara kita, sedar atau tidak, semua prospek kerjaya yang anda ceburi sebenarnya menggunakan undang2 civil dan based on undang2 civil. Jadi, yang menjadi masalahnya bukan undang2 tapi diri kita sendiri. Kepada mereka yang belajar dalam bidang undang2, saya mohon, sematkan lah fikrah agama dalam diri anda, jangan membela mereka yang sudah jelas melakukan kesalahan, jangan hanya tahu mengaut keuntungan, berusahalah menggunakan medium undang2 yang sedia ada untuk menegakkan keadilan dan membantu golongan yang x berkemampuan dan tertindas. InsyaAllah, sama2 usahakan. Wallahualam :)

Di sini ada sedikit persoalan yang saya ajukan kepada Saudara Hilal Asyraf :

    • Assamualaikum al akh Hilal Aysraf,
      Saya pelajar Undang2 Civil di salah sebuah universiti di Malaysia ni,
      Jadi saya nk tanya Hilal apa hukum saya belajar undang2 civil, dan hukum saya jadi peguam dan hakim dalam undang2 civil negara kita ni? Mohon penjelasan Hilal sebab saya perlukan suatu jawapan kepastian sebelum saya masuk ke alam pekerjaan. Terlalu banyak tomahan yg saya terima dan menganggap prospek pekerjaan undang2 civil ini sebagai menempah kaki ke neraka. Terus terang saya katakan, saya sendiri ada matlamat sy dalam undang2 civil ini dan saya menganggap ini adalah suatu amanah kepada saya utk masuk ke bidang kerjaya ini. Bagi saya, kalau tidak sy yg mempunyai sedikt kefahaman dan fikrah agama ini yg menceburkan diri dalam kerjaya ni, siapa lagi yg perlu dihrapkan oleh orang Islam? jadi sy mohon penjelasan Hilal dalam kemuyskilan sy ni. Syukran akh.

  • 3 hours ago
    Hilal Asyraf
    • Waalaikumussalam.
      Okay je belajar undang-undang sivil.
      At least kena jugalah tahu macam mana undang-undang sivil ni. Kena ada kepakaran akannya. Baru kita nampak mana kelemahannya, di mana kebaikannya. Mana yang baik, pada masa hadapan kita nak kekalkan. Mana yang buruk, pada masa hadapan kita nak buang.

      Untuk melengkapkan perjalanan saudara,
      saya nasihatkan ambil juga degree dalam undang-undang syariah.
      Senior saya yang ambil jadi peguam ambil dua-dua.

      Di situ, adalah check and balance.

      Belajar tak pernah salah.
      Menjalankan hukum yang salah itu yang salah.

  • 2 hours ago
    Naim Fital
    • Terima kasih..memang sy ada plan nak amik degree in syariah lepas habes belajar civil law nnti.. Sy cuma perlukan pndangan2 daripada org2 mcm hilal ni sahaja..dan sy pun sependapat dgn akh hilal..insyaAllah, ada kebaikannya. Syukran 



28 comments:

sofea shukor said...

Naim, aku baru nak suruh kau tulis pasal hudud law. haha, tapi kau dah tulis. btw, aku pun ada baca gak pasal hudud ni, kalau rajin tgklah link ni. it's quite good. Dia tulis dalam konteks sosio-politik.
http://fadzilmahasiswa.blogspot.com/2012/01/isu-hukum-hudud-satu-pandangan-peribadi.html

munirah said...

tak de salahnye pun jdi lawyer.keep it up.teruskan perjuangan :)

Naim said...

Soso : I am not really expert about hudud tapi insyaAllah aku akan tulis
serba sikit tentang hudud soon. Tanx also for the link :)


Munirah : Tanx,yup,insyAllah doakan sy terus berjaya dalam bidang ni! :)

farah nadia said...

bravo kawan!best :)

Naim said...

hehe..tanx Farah!! :D

Azah Syahira said...

Assalamualaikum. Semoga Berjaya. :)

Naim said...

wsalam..terima kasih :)

iffa Afifa said...

Assalamualaikum , singgah sini lagi . BTW , ifa pun minat law . So , insyaAllah akn smbung law juga . Gud luck Naim Fital :)

Naim said...

Wsalam...tanx iffa :)
bagusla ifa miat law..its really an interesting subject..gud luck jugak k!

farahin zolkafli said...

owh,kte same...klu sy plih asasi dlu,mungkin kte sme...tp saya pilih matriks mungkin mmg takdir jumpe mse iv nnt...gudluck!!

Anonymous said...

assalamualaikum saudara..mohon share ya??saye pon bakal diinterview di ukm 5may nie..erm ade jgak orang yg ckp pada saye bahwa jdk peguam ni,satu kaki ad dineraka..saya sgt xberstuju dngan kenyataan tu..saya bace blog saudara ni,dapat la saye berhujah dengan rakan tersebut..

Naim said...

Farahin zolkafli :

owhh dapat interview kt UKM jugak ea? yelah.rezeki ada di mana2 kan? insyaAllah,gud luck jugak :)

Anonymous :

Okeyyh,silakan share, semoga Allah bantu :)

Anonymous said...

nice one naim.. may Allah showed us the right PATH.. maafkan saya kalau ada m'buat tohmahan t'hdp anda sebelum ni.. juga jikalau wujud salah dan silap t'hdp anda.. semoga ISLAM t'tegak megah dan m'jd USTAZIATUL ALAM.. IA

Anonymous said...

lokasi kat bilik tuorial fakulti undang2 kan ? :) pukul 2.30-5 pm kan kan kan ?

Naim said...

Lokasi dekat bilik tutorial tu betul! :) tapi my session is early in the morning.. 8- 11

Anonymous said...

oh ala, tak same, okay gud luck and be confident :)

Anonymous said...

hye, assalammualaikum.

saya tertarik dgn hujah awk ttp statement skeptikal yg org awam biase beri bile ckp psal law course, including my dad. haha.. anyway, nk tnye awk bwk x any slinan fotocopy sijil asal ke interview tu? sbb dlm surat pggilan tdk dinyatakan. alhamdullilah, saya pun trlibt dgn temuduga trsbut cume lain sesi saje. agak jeles sbb awk da ada basic law. hihi.. sye matrik student b4. btw, all the best for both of us. amin.

Naim said...

hehee..xpe la, if u really want to meet me..mana tahu tibe2 nk mintak autograph blogger ke..haha..*gurau je.. still boleh dtg awal utk prepareation interview... gud luck too :)

Naim said...

ehm...xpe la, penah ckp cam tu ke? huhu. mudah2 han sy diberikan kekuatan utk istiqamah:)

Naim said...

owhh, nanti awak bawak yg original je. saya ade basic law, tpi bila kita da masuk degree sama je :) x semstinya i am better than u. InsyaAllah, semoga berjaya interview nnti!! aminnn :)

me,myself,i,mine said...

blog kau main matang.
tahniah yea pak cik :)

Umie Mutalib said...

assalam.. Mohon share ya saudara

aidiela said...

Assalamualaikum.brother naim,tumpang tanyaa..kalau masa spm xambik subjek tambahan like b.arab or tasawwur stil boleh ambik cos undang2 syariah takk ?

Anonymous said...

mohon share . perkongsian yang cukup bermanfaat

Haryanie Yusraa said...

Assalamualaikum.. pencarian saya kepada blogger yang menulis tentang ini akhirnya dapat juga. Saya juga merupakn pelajar law sivil. Pelbagai kritikan yang saya dapat lebih2 lagi saya mempunyai latar belakang sekolah agama sebelum ini. Alhamdulillah, saya sependapat dengan saudara. In shaa Allah.. saya juga akan ambil lbb syariah lepas habis llb sivil. Your entry inspiring me a lot.. syukran.. :)

Ray said...

tolong...................sape sape leh tolong sy jd peguam x?

Anonymous said...

kalau nak jadi lawyer. subject apa kena dpt A dalam SPM. sorry tanya soalan yang agak budak-budak :)

Anonymous said...

lepas habis belajar...memang terus dpt kerja atau bagaimana??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...