Friday, July 6, 2012

The Fiqh Of Marriage In Islam !
MasyaAllah, indahnya kehidupan selepas bernikah..hidup bersama, susah dan senang bersama, suka dan duka bersama...semuanya bersama...masalah yang berat jadi ringan...senang cerita, yang berat sama dipukul, yang ringan sama dijinjing..Indahnya ciptaan Tuhan..apatah lagi hidup bersama dengan pasangan yang halal..


Hendak berkahwin memang mudah, tapi jalan menuju ke gerbang perkahwinan itu yg susah.Biarpun harta menggunung tapi persediaan dari sudut ilmu itu tiada, maka bersedialah berhadapan dengan sebuah institusi keluarga yang pincang.


Mungkinlah ade segelintir yang masih kurang faham kaedah dalam perkahwinan, jadi rajah di atas adalah suatu rangkaian perkahwinan yang lengkap meliputi aspek agama, adat, sunnah dan keperluan2 lain. Mungkin sedikit sebanyak boleh berikan kita kefahaman tentang Fiqah Perkahwinan. Tapi kalau betul2 nak ke gerbang perkahwinan, janganlah study rajah di atas sahaja. Pergilah mendapatkan kursus perkahwinan supaya lebih jelas dan terang kefahaman saudara sudari sekalian.


Kalau hendak bernikah..mudah sahaja..tapi barang diingat..perjalanan menuju ke gerbang pernikahan itu yang sukar..apatah lagi pengembaraan sesudah perkahwinan..pastinya lebih hebat dan getir..tapi kalau sudah bersama zauj dan zaujah tercinta..lautan bergelora pun sanggup ku redah..inikan pula Laut Cina Selatan..haha..


Sekadar perkongsian ringkas sambil2 memikirkan sebuah masa depan yang bahagia. Mana lah tahu ada orang datang nak masuk meminang.haha! Kebetulan terjumpa Figure Fiqh Of Marriage di atas, jadi saya kongsikan lah di sini. Mana tahu ianya menaikkan lagi semangat tuan puan sekalian,ewahh.haha.


Allahualam :)2 comments:

Mohamad Nasruddin said...

untunglah dah nak kawi kann...haha

Naim said...

hahaha..tu lah untung benor..siapalah sudi menerima hamba yang papa lagi tiada rupa ini..huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...