Friday, July 13, 2012

My UPU Result .Sarjana Muda Undang-undang.



Langkah baru bermula..yang lama tinggalkan sebagai sejarah...
Tempat baru bakal mencipta impian baru..melakar sejarah yg baru..
alhamdulillah,degree in law..ukm bangi medan perjuangan seterusnya..

Setelah berbulan lamanya menunggu keputusan upu, finally Allah utuskan berita gembira utk hamba2Nya di seluruh negara...Alhamdulillah cita2 saya selama ni nak sambung degree in Law tercapai..inilah saat yang dinantikan oleh semua student..daripada kecik belajar dan belajar..akhirnya, degree lah yang paling penting sebab dengan segulung Ijazah, ianya sudah cukup mendapatkan tempat yang terbaik bagi kita di dalam kerjaya dan profession yang kita ceburi.


Hakikatnya, semuanya adalah dengan kuasa dan izin Allah yang memberikan kejayaan kepada sesiapa sahaja yang Dia kehendaki. Syukur sangat dengan pemberian ini, bukan senang nak lepas foundation ary tuh dan dapat sambung law.. Inilah pemberian yang perlu disyukuri..


Meskpin pada awalnya hati ni nak sangat masuk UM sebab semua orang pun tahu UM is the best law school kat negara kita..bukanlah maksudnya UKM x hebat, tapi memang student yang masuk UM is cream of d cream..mereka memang pandai :)


Tapi Allah itu Maha mengetahui yang terbaik utk hamba2Nya..UKM adalah tempat yang telah tersedia utk saya..alhamdulillah laluan saya sudah terbuka di sini..mudah2 han suatu sejarah baru bakal tercipta di sini.. hakikatnya, tempat bukan faktor kejayaan seseorang tapi usaha dan azam seseorang itu yang menentukan kejayaannya pada masa depan..semoga kita semua sentiasa bersyukur dgn pemberian yg Allah tetapkan..


Keputusan upu ini mungkin meninggalkan kenangan yang berbeza buat semua orang...ada yang berasa sangat gembiran dan bersyukur..ada yang rasa tidak berpuas hati, sedih, kecewa, putus harapan..dan x lupa juga yang megah dan bangga diri..


Walau apa juga keadaan, ingatlah segala yang kita terima ni adalah daripada Allah..suka atau tidak, sungguh ini semua bukan urusan kita..apa yang kita rancang dan doakan, Allah jugalah yang menentukan kerana Allah itu sehebat hebat perancang dalam hidup kita..


Untuk kawan2 yang x dapat sambung pengajian dalam bidang undang2..saya turut tumpang simpati dan sedih..saya faham betapa penatnya setahun belajar dalam asasi undang2..bertungkus lumus dengan pelbagai cara..tapi segalanya adalah ketentuan Allah..saya harap anda semua sabar, dan redha dengan keputusan ini..kita x pernah tahu apa yang Allah tetapkan kat dalam hidup kita dalam masa 10 ke 20 tahun akan datang..jadi bersangka baiklah dengan Allah taala. InsyaAllah kehidupan kita akan lebih bermakna dan penuh dengan rasa syukur.


Untuk yang x dapat sambung ke mana2 tempat, insyaAllah, teruskan berusaha dan berdoa kepada Allah. Mudah-mudahan Allah akan permudahkan jalan kita semua. Allah x pernah sia siakan doa dan usaha hambanya, percayalah..Apa yang kita terima, ada jutaan hikmah yang x terlintas dalam kotak fikiran kita..Mudah mudahan kita semua mendapat kejayaan daripadaNya.


Bulan 9 ini adalah musim student2 baru degree masuk menempuh musim belajar..Semoga Allah berikan saya dan kawan2 semua kekuatan untuk melakar kanvas kejayaan di bumi bertuah ini.





14 comments:

zaza nizam said...

tahniah dik...

iffa Afifa said...

UKM Bangi ? dekat eh dgn KISAS :P

Liyana said...

congratz~
MR.LAWYER TO BE. :D

Naim said...

tanx kak :)

Naim said...

hehe..dekat je..boleh singgah selalu :D

Naim said...

hehe..tanx nana, aminnnnn :)
congrates jugak for u!

~miss hunny~ said...

tahniah la dapat jgak kos law tu... syukur la, at least ade gak u yg nak time ko, nk dbndingkn ngan org2 yg tak lyak tu... nk masuk ukm pon bukan senang... hehehe, anyway gud luck!!! aku dpat upm, kos helath sience... pnjg umor kite jumpe lagi... hehehe xD

Cik Nanad said...

tahniah :)

Naim said...

tanx cik nanad!! ")

Anonymous said...

Assalamualaikum awak. Saya cuma nak perbetulkan fakta yang awak tulis. Fyi UITM was the best law school in Malaysia. Second was UIA. but UIA pun ambil and pakai law silibus UITM.

Naim said...

Terima kasih kerana berikan Fakta pengesahan awak ^^

Saya juga ingin berikan fakta daripada mereka yg berpengalaman. Tapi sy pun student law uitm jugak . chill la ^^ jgn tercabar.haha.

Lecturer2 uitm yg sendiri kata UM d best Law School di Malaysia :)
UIA still d best jugak...setuju tu.. UiTM pun best...

Yang paling penting "student tu yg best"

Barulah bolej jadi lawyer yg "best".

Anonymous said...

Hehe ;D kan? Ok. Ok. Belajar rajin2 ;)

Naim said...

haha...yes yes..insyaAllah..tanx :)

Anonymous said...

hello :) kalau ambik course law tu dkt UUM? ok tak??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...