Tuesday, August 21, 2012

Pemergian Yang Tak Dijangka di Minggu Syawal



Salam Syawal semua..semoga Syawal anda dipenuhi dgn barakah dan inayah daripaNya. Jangan lepaskan peluang bersama insan2 tersayang, bermesra dalam tautan ukhwah yang indah dan penuh muhibbah.

Saya ada cerita nak dikongsikan bersama semua pembaca. 2 jam lepas sebelum sy menulis entry ini kucing sy yg comel kt atas (Qasih) ni dah pun kembali ke dunia asal..iaitu alam ghaib...Mungkin sebelum ini ada dalam kalangan anda semua yang pernah terbaca entry tentang "Ukhwah Kucing2 Yang Mantap" ..kalau belum, sila ke link ini -->  (TEKAN)

Seminggu sebelum Raya akak sy bawak kucing 10 ekor baby kucing ke rumah bersama pasangan paling Ideal Qasih dan Suci iaitu ibu kepada 10 ekor tersebut. Ha, semua kecik2 je lagi..comel2..macam anak patung yang biasa kita beli kt kedai Teddy Bear tu ! 


Qasih dan anak2 nya yang comel2 belaka !


Bobot dan Debot !

Perjalanan dari Perlis ke Melaka menaiki kereta Viva Hitam itu rupa-rupanya adalah perjalanan terakhir kucing2 kesayang keluarga saya ini..Memang dah ditakdirkan kucing2 ni akan habiskan sisa2 terkahir hidupnya di Melaka...Dulu, nenek diorang ni pun tanam kat Melaka, depan rumah je.

Malam sebelum Raya, sekor mati..mula2 x tahu sebab apa kucing tu mati..ye lah, tibe2 nazak kan..so, biarkan je la.. esok nya sekor lagi mati..laaa, dah 2 ekor pergi...lepas tu barulah akak bagi ubat, susu dan sume2 yang patut la.. then, kami satu family pun balik kg..dgn harapan kucing2 tu semua selamat dan boleh survive utk dua hari.. dah siap2 tggalkan air dan makanan da utk sume kucing2 tu..

Tapi last night kami balik Rumah, 2 ekor lagi kucing kami yang comel mati..pukul 12 malam menggali tanah kt depan rumah..tanam 2 ekor yg comel tu..kesian die..dah kene gigit dgn kucing2 lain..lapar kot :(

Pagi2 tadi lepas kemas2 rumah, sy dgn akak pun decide nak bawak kucing ni pergi Klinik... Masa tu semua seronok main dgn Qasih...dalam kereta pun Qasih boleh feed susu utk anak2 dia..boleh jilat, gosok2 leher, gurau2 dgn baby dia..

Sampai je kat Klinik..sementara tunggu turn nak masuk bilik.. tiba2 ada sekor anjing ni lalu depan dia..Tapi anjing ni x buat apa2 pun..Qasih terus berdiri macam nk marah..muka dia terperanjat...dalam masa 5 saat lepas tu akak pun ambil cage kucing tu dan bawak masuk dalam bilik Doktor..tibe2 kucing tu terus terkulai atas cage.. *masa ni ingatkan die nak baring..


Tapi, bila letak atas meja klinik tu..tiba2 je Qasih menjerit dan mati..Qasih x sakit apa2 pun..tiba2 je dia mati..Semua berlaku dalam masa beberapa saat..x sampai seminit..sangat sekejap.. Masa tu memang saya dgn akak terperanjat.. Saya syak Qasih ni mati terkejut..yelah, kucing macam ni bela dalam rumah..bukan kucing2 jalanan..sedih betul tadi..Dia mati depan mata, depan anak2 dia yg tgh menyusu masa tu..memang kesian...

Mula2 datang nak suruh Qasih temankan anak2 dia...tapi Qasih yang pergi dulu...dah sampai masanya..memang x sangka..maybe jantung dia dah lemah..so bila terperanjat, die terus mati..x nazak pun .

Terus kami simpan dia dalam Kotak dan bawak balik rumah utk tanam...



Satu Family terperanjat bila dgr Qasih mati..yelah, semua tahu Qasih x sakit apa2..tibe2 dia yang pergi dulu...moral nya, ajal datang tanpa tggu sakit atau dah sedia ke belum..walaupun ni kucing, tapi sebagai orang yang bela, mesti dia akan beri pengajaran pada kita yang manusia.. Qasih dgn Suci daripada kecik2 dah kawan baik..lepas ni mestilah Suci sedih sebab dah xde kawan baik die..mesti malam2 dia cari2 Qasih tu..



Qasih dan Suci kawan baik paling bahagia!!

Sekarang tinggallah Suci sekor yang akan jada 6 lagi baby kucing yg lain... Suci sekor lah yang akan feed susu utk baby2 yang lain..kalau x, Qasih dgn Suci ni selalu kongsi2 susu bagi kat baby diorang ni.. dah 5 tahun bela Qasih dgn Suci ni..daripada kecik sampai besaq..di Melaka juga pengakhirannya..maka tinggallah generasi ke 5 dalam keluarga kucing2 ni..



Si Comel ni masih ada lagi !

Memang mati ni datang bila2 masa je.. ni la pertama kali sy tengok kucing mati terkejut depan mata..sangat sekejap..takde apa2 petanda nak mati..haihh, kita yang manusia pun bila2 masa sahaja Allah boleh ambil nyawa kita..

Harap2 kucing2 lain boleh survive..Raya ni sahaja dah 5 ekor yang mati..memang x dijangka.. 

6 comments:

halimatun abdullah said...

sedihnye,, ;(

halimatun abdullah said...

tgk gambr pun da rse syg kat kucing2 tu,, sedihnye. :(

~Budak Merah~ said...

sedih. Pelik dgn mnsia yg bertindak kejam dgn kucing2..... Kenape la dorang xde perasaan mcm kite2 ni kan?

Naim said...

kan..tahu x pe...dah sampai masa dia kan ^^

Naim said...

humm..tah la..maybe kurang kesedaran...

Cik Prada said...

Mereka akan jadi saksi nanti. Takpe, dah tunaikan hak-hak kucing kan? Tawakkal jelah.
Hiasan dunia yang ALLAH bagi pinjam pada kita,

sabar ya paksu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...