Thursday, March 7, 2013

Pertemuan Ex-Kisas. Debat Keamanan 2013. "Debaters"





Bersama ex-Kisas di Pertandingan Debat Keamanan 2013 yang bertempat di UPNM.

Dari kiri, Shahidatunnur ( Batch 56 ) , Umar ( Batch 56 ) , Saya ( Batch 55 ) , Hamdan ( F6 2009 ) , Syed Fahmi (Batch 55). 


Pada 28 Februari yang lepas, saya mewakili Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ke pertandingan debat keamanan. Alhamdulillah, terpilih mewakili universiti adalah suatu penghargaan dan kepercayaan yang sangat saya hargai. Tahun ini UPNM terpilih untuk menjadi Tuan Rumah dan credit diberikan untuk mereka kerana segala pengurusan makan minum penempatan dan pergerakan peserta diatur dengan baik oleh UPNM. Syabas. 

Dalam ratusan peserta yang hadir, maka bertemulah kami semua insan-insan yang pernah bernaung di Kolej Islam Sultan Alam Shah ( Kisas ) Klang dalam arena debat universiti ini. Pada hari pendaftaran saya terserempak dengan seorang junior di kisas, Umar . Aneh, buat apa Umar kat sini? Bila masa join debat? owhh..rupa-rupanya, budak ni sekarang da jadi askar kat UPNM dan sepanjang program debat ni, Umar adalah acher program yang bertungkus lumus menguruskan peserta. Credit untuk Umar sebab banyak membantu sepanjang pertandingan especially sudi pinjamkan Tab bila saat2 genting line internet kat UPNM yang teruk :)

Pada hari yang sama, Umar kenalkan seorang lagi junior kisas yang ada kat UPNM which is Shahidatunnur. Owh, srikandi Kisas yang berjiwa kental ke UPNM. Proud to hear that :)

Malam selepas Grand Dinner Debat, kami semua berkumpul untuk bergambar sebagai kenangan pertemuan ini. gittew. Tapi sayangnya, Abg Adie malam tu x dtg dinner, jadi x cukup lah ahli ex-kisas dalam gambar ni. Kenal Abang Adie? Adie Ucin, UM .

Saya sempat la berbual dengan semua debaters hebat ni termasuklah junior yang baru kenal. Nak jadikan cerita, Shahida ni rupanya budak Sherodz.. haha, memang musuh tradisi sekolah lama, Sultan Muhd. X sangka kami datang dari gagang yang sama, anak Melaka mmg hebat :)

Masa zaman sekolah, saya ni x pernah join Debat . Tapi, terbuka hati untuk aktif di universiti memandangkan ini adalah platform terbaik untuk mengasah intelektual dan soft skills kendiri. Rezeki dan peluang dah terhidang, cuma perlu garab dan genggam. 

Nice to meet all kisasians. Semoga berjumpa lagi. Kisas, terus terkenal dalam arena debat universiti:)






1 comment:

Anonymous said...

UPNM bukan 'dipilih' untuk menganjurkan debat keamanan tahun ni
Tapi diaorang memang pelopor untuk debat keamanan for every year
sebab diaorang yang cipta idea dan mula anjurkan 3 tahun lepas :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...